poniedziałek, 23 grudnia 2013

Bułki drożdżowe z masą budyniowo-serową

Kiedy nie ma w lodówce nic prócz jajka, kawałka białego sera i drożdży, takie bułki to najlepsze co można sobie zaserwować. ;-)


Składniki na bułki (ok 6 dużych szt.):
  • 500 g mąki
  • 50 g masła
  • 100 g cukru
  • 25 g drożdży
  • 3/4 szkl mleka
  • 1 jajko
Składniki na masę serową:
  • 1 budyń z torebki ugotowany z 2/3 podanej ilości mleka
  • 200 g białego sera śmietankowego 
  • 1/3 szkl cukru
  1. Budyń przygotowany z 2/3 podanego w przepisie mleka studzimy. Ser miksujemy z cukrem i budyniem, dodając po jednej łyżce. Odstawiamy do lodówki.
  2. Mleko podgrzać delikatnie, dodać masło, cukier i drożdże. Mieszać do rozpuszczenia wszystkich składników.
  3. Do miski z mąką wlać mleko, dodać jajko i wyrabiać ok 10 min.
  4. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1 godz.
  5. Ciasto ponownie wyrobić. Uformować bułki, ułożyć je ba blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do środka bułek nakładać masę budyniowo-serową.
  6. Piekarnik nagrzać do 190 st.C.
  7. Piec ok 20-25 min.

3 komentarze:

  1. O tak ,zgadzam się ,pyszne ,mogłabym jeść codziennie.

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany! Uwielbiam takie bułki :D dziękuje za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie bułki!!! Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Print