Farsz bomba. Ciasto pyszne, delikatne, cieniutkie. Polecam. :-)
PIerogi idealne na obiad, kolację, piknik, wycieczkę, imprezę.
Składniki na ciasto drożdżowe ok 20 niewielkich szt:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej (można
zastąpić zwykłą)
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 żółtko (białko zostawiamy na później)
- ok. 5 łyżek jogurtu naturalnego (opakowanie 150-160g)
- 150 g miękkiego masła (3/4 kostki)
- opcjonalnie: 2-3 łyżki ciepłej wody
Farsz
jak w tym przepisie:
Składniki na farsz:
- 1 kg kapusty kwaszonej
- 5 grzybów suszonych
- 3 cebule
Składniki na farsz z
rosołu:
- 0,4 kg pręgi wołowej
- 1 udko z kurczaka (ja resztę piekę na kolację i serwuję z surówką)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie farszu:
- Kapustę ugotować z grzybami i drobno posiekać. Ja gotuję ją ok 1 godziny.
- Cebulkę posiekać drobno i zeszklić na złoto. Dodać do kapusty.
- Mięso zmielić razem z warzywami i wymieszać z kapustą. Doprawić do smaku.
- Dzień wcześniej namaczamy grzyby na noc w gorącej wodzie (jeśli o tym zapomnieliśmy grzyby można ugotować przez 15-20 minut). Kapustę kiszoną zalewamy wodą w takiej ilości, aby przykryła kapustę. Warto dodać do wody kilka łyżek po moczeniu (lub gotowaniu) grzybów. Kapustę gotujemy przez 30-40 minut na małym ogniu.
- W czasie gotowania kapusty przygotowujemy ciasto. Odstawiamy i kończymy farsz.
- Z ugotowanej kapusty odlewamy nadmiar wody i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy do oliwie lub maśle. Gdy się smaży, odciskamy kapustę i siekamy na drobniejsze kawałki. Dorzucamy ją do cebuli. Namoczone grzyby także kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do smażenia. Całość solimy, pieprzymy i doprawiamy majerankiem. Wsypujemy szczyptę cukru. Dodajemy bułkę tartą. Smażymy przez ok. 5 minut mieszając. Zdejmujemy z ognia.
Wykonanie ciasta:
- Wszystkie składniki wysypujemy na stolnicę i wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać kilka łyżek wody. Odstawić na 30 min do wyrośnięcia.
- Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą z nich cienko wałkujemy, a następnie za pomocą miseczki lub dużej maszynki do pierogów wykrawamy koła o średnicy ok. 10-12 cm. Nakładamy do środka farsz, brzegi koła smarujemy wodą i zlepiamy tworząc „falbankę”. Czynność powtarzamy do wykończenia ciasta lub farszu.
- Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem. Smarujemy białkiem, które zostało po wyrabianiu ciasta. Wierzch możemy posypać kminkiem lub czarnuszką.
- Odstawiamy i zaczynamy nagrzewać piekarnik.
- Pieczemy przez ok. 15 minut w 180ºC.
Przepis
na ciasto drożdżowe z bloga: http://www.poezja-smaku.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz