poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Pieczone pierogi

Farsz bomba. Ciasto pyszne, delikatne, cieniutkie. Polecam. :-)
PIerogi idealne na obiad, kolację, piknik, wycieczkę, imprezę.



Składniki na ciasto drożdżowe ok 20 niewielkich szt:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej (można zastąpić zwykłą)
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko (białko zostawiamy na później)
  • ok. 5 łyżek jogurtu naturalnego (opakowanie 150-160g)
  • 150 g miękkiego masła (3/4 kostki)
  • opcjonalnie: 2-3 łyżki ciepłej wody
Farsz jak w tym przepisie:
Składniki na farsz:
  • 1 kg kapusty kwaszonej
  • 5  grzybów suszonych
  • 3 cebule

Składniki na farsz z rosołu:
  • 0,4 kg pręgi wołowej
  • 1 udko z kurczaka (ja resztę piekę na kolację i serwuję z surówką)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  •  sól i pieprz do smaku


Wykonanie farszu:

  1. Kapustę ugotować z grzybami i drobno posiekać. Ja gotuję ją ok 1 godziny.
  2. Cebulkę posiekać drobno i zeszklić na złoto. Dodać do kapusty.
  3. Mięso zmielić razem z warzywami i wymieszać z kapustą. Doprawić do smaku.
  4. Dzień wcześniej namaczamy grzyby na noc w gorącej wodzie (jeśli o tym zapomnieliśmy grzyby można ugotować przez 15-20 minut). Kapustę kiszoną zalewamy wodą w takiej ilości, aby przykryła kapustę. Warto dodać do wody kilka łyżek po moczeniu (lub gotowaniu) grzybów. Kapustę gotujemy przez 30-40 minut na małym ogniu.
  5. W czasie gotowania kapusty przygotowujemy ciasto. Odstawiamy i kończymy farsz.
  6. Z ugotowanej kapusty odlewamy nadmiar wody i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy do oliwie lub maśle. Gdy się smaży, odciskamy kapustę i siekamy na drobniejsze kawałki. Dorzucamy ją do cebuli. Namoczone grzyby także kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do smażenia. Całość solimy, pieprzymy i doprawiamy majerankiem. Wsypujemy szczyptę cukru. Dodajemy bułkę tartą. Smażymy przez ok. 5 minut mieszając. Zdejmujemy z ognia.
Wykonanie ciasta:
  1. Wszystkie składniki wysypujemy na stolnicę i wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać kilka łyżek wody. Odstawić na 30 min do wyrośnięcia.
  2. Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą z nich cienko wałkujemy, a następnie za pomocą miseczki lub dużej maszynki do pierogów wykrawamy koła o  średnicy ok. 10-12 cm. Nakładamy do środka farsz, brzegi koła smarujemy wodą i zlepiamy tworząc „falbankę”. Czynność powtarzamy do wykończenia ciasta lub farszu. 
  3. Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem. Smarujemy białkiem, które zostało po wyrabianiu ciasta. Wierzch możemy posypać kminkiem lub czarnuszką. 
  4. Odstawiamy i zaczynamy nagrzewać piekarnik. 
  5. Pieczemy przez ok. 15 minut w 180ºC

Przepis na ciasto drożdżowe z bloga: http://www.poezja-smaku.pl/



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print