sobota, 31 maja 2014

Ciasto z budyniem i rabarbarem

Dobre, proste, niezbyt słodkie ciasto rabarbarowe.
Przepis z tego bloga.



Ciasto:
  • 4 pełne szklanki mąki (z czubkiem)
  • 250 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 duże żółtka
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

 Budyń:
  • 1,1 litra mleka
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 7-8 łyżek cukru


Dodatkowo:
  • 500 g drobno pokrojonego rabarbaru 
  1. Wszystkie składniki ciasta umieszczamy na stolnicy i zagniatamy do czasu, aż utworzy się kulka. Jeśli podczas zagniatania ciasto będzie się bardzo kleić do rąk, podsypujcie je mąką. (Ciasto powinno być miękkie i delikatne.)
  2. Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3. 
  3. Mniejszą kulkę ciasta wkładamy do zamrażarki, a większą wykładamy spód i ok. 3-4 centymetry boków formy do pieczenia o wymiarach 25x35 cm
  4. Wyłożyć ciastem wysypaną mąką blachę.
  5. 850 ml mleka przelewamy do garnka z grubym dnem i gotujemy na wolnym ogniu. 
  6. Z pozostałym mlekiem łączymy budynie i cukier. Budyń gotujemy do zgęstnienia. 
  7. Na przygotowane ciasto przekładamy pokrojony rabarbar i pokrywamy go gorącym budyniem. Na budyń, na grubych oczkach tarki ścieramy schłodzone ciasto.
  8. Formę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 50-60 min (do zrumienienia). 
  9. Pozostawiamy w blaszce do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na noc). Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem i kroimy ostrym nożem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print