Przepis z tego bloga.
Ciasto:
- 4 pełne szklanki mąki (z czubkiem)
- 250 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 2 duże żółtka
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Budyń:
- 1,1 litra mleka
- 3 budynie waniliowe bez cukru
- 7-8 łyżek cukru
Dodatkowo:
- 500 g drobno pokrojonego rabarbaru
- Wszystkie składniki ciasta umieszczamy na stolnicy i zagniatamy do czasu, aż utworzy się kulka. Jeśli podczas zagniatania ciasto będzie się bardzo kleić do rąk, podsypujcie je mąką. (Ciasto powinno być miękkie i delikatne.)
- Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3.
- Mniejszą kulkę ciasta wkładamy do zamrażarki, a większą wykładamy spód i ok. 3-4 centymetry boków formy do pieczenia o wymiarach 25x35 cm.
- Wyłożyć ciastem wysypaną mąką blachę.
- 850 ml mleka przelewamy do garnka z grubym dnem i gotujemy na wolnym ogniu.
- Z pozostałym mlekiem łączymy budynie i cukier. Budyń gotujemy do zgęstnienia.
- Na przygotowane ciasto przekładamy pokrojony rabarbar i pokrywamy go gorącym budyniem. Na budyń, na grubych oczkach tarki ścieramy schłodzone ciasto.
- Formę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 50-60 min (do zrumienienia).
- Pozostawiamy w blaszce do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na noc). Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem i kroimy ostrym nożem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz