Składniki na ok 40 ciasteczek (o wielkości dna szklanki):
- 250 g mąki pszennej
- 160 g płatków owsianych
- 100 g czekolady mlecznej z bakaliami
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g słonecznika
- 50 g rodzynek
- 200 g brązowego cukru
- 250 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st.C.
- Blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Czekoladę, orzechy, słonecznika i rodzynki rozdrobnić w robocie kuchennym, lub blenderze.
- masło posiekać i utrzeć z jajami, cukrem brązowym i waniliowym.
- Dodać mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i sól. Zmiksować.
- Dodać masę czekoladowo-bakaliową. Zmiksować do połączenia składników.
- Nabierać równe porcje łyżką do lodów i rozkładać je na blasze, delikatnie rozpłąszczając każde ciastko.
- Piec ok 12 minut.
Wygląda smacznie! :)
OdpowiedzUsuńdomowe ciasteczka owsiane są najlepsze!
OdpowiedzUsuń