sobota, 7 lutego 2015

Owsiane ciastka - najlepsze

Długo szukałam odpowiedniego przepisu na ciastka owsiane. Modyfikowałam, zmieniałam proporcję. Moje ulubione to te od sowy.



Składniki na ok 40 ciasteczek (o wielkości dna szklanki):

  • 250 g mąki pszennej
  • 160 g płatków owsianych
  • 100 g czekolady mlecznej z bakaliami
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g słonecznika
  • 50 g rodzynek
  • 200 g brązowego cukru
  • 250 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st.C.
  2. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Czekoladę, orzechy, słonecznika i rodzynki rozdrobnić w robocie kuchennym, lub blenderze.
  4. masło posiekać i utrzeć z jajami, cukrem brązowym i waniliowym.
  5. Dodać mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i sól. Zmiksować.
  6. Dodać masę czekoladowo-bakaliową. Zmiksować do połączenia składników.
  7. Nabierać równe porcje łyżką do lodów i rozkładać je na blasze, delikatnie rozpłąszczając każde ciastko.
  8. Piec ok 12 minut.

2 komentarze:

Print