Składniki na spód:
- 250 g herbatników
- 100 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 g sera trzykrotnie mielonego
- 250 g serka mascarpone
- 300 g serka typu philadelphia
- 50 g masła
- 400 g masy kajmakowej
- 100 g cukru pudru
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200 g śmietany 18 %
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka kawy
- 1 łyżka wody
- Tortownicę 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Piekarnika nagrzać do 190 st C.
- Herbatniki rozkruszyć i wymieszać z cukrem i rozpuszczonym masłem (można to zrobić w malakserze, lub ubić tłuczkiem).
- Wyłożyć masą tortownicę i wstawić ją do lodówki.
- Masło zmiksować z cukrem pudrem. Ciągle miksując dodawać masę kajmakową, jajka, sery, mąkę i aromat waniliowy,
- Masę przelać na spód tortownicy.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C, i piec 15 min. Zmniejszyć temp. do 120 st C i piec kolejne 90 min. Można na dno piekarnika wstawić brytfankę z wrzącą wodą.
- W tym czasie kawę rozpuścić w wodzie i wymieszać z cukrem i śmietaną. Masę wylać na na sernik i wstawić jeszcze na 15 min.
- Po tym czasie piekarnik wyłączyć i uchylić.
- Po kilku minutach wyjąć sernik i odstawić do ostygnięcia.
- Sernik można ozdobić masą kajmakową, czekoladą, czy orzechami.
- Wstawić do lodówki na całą noc.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz