poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Sernik kajmakowy

Przepyszny sernik, który rozszedł się w jeden dzień. :-) To mówi samo za siebie. Konsystencja rozkosznie kremowa, nuta kajmaku podbita delikatną nutą kawy w polewie i jeszcze ten chrupki spód! Rozkosz!




Składniki na spód:

  • 250 g herbatników
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g sera trzykrotnie mielonego
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g serka typu philadelphia
  • 50 g masła
  • 400 g masy kajmakowej
  • 100 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g śmietany 18 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kawy
  • 1  łyżka wody
  1. Tortownicę 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Piekarnika nagrzać do 190 st C.
  3. Herbatniki rozkruszyć i wymieszać z cukrem i rozpuszczonym masłem (można to zrobić w malakserze, lub ubić tłuczkiem).
  4. Wyłożyć masą tortownicę i wstawić ją do lodówki.
  5. Masło zmiksować z cukrem pudrem. Ciągle miksując dodawać masę kajmakową, jajka, sery, mąkę i aromat waniliowy,
  6. Masę przelać na spód tortownicy.
  7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C, i piec 15 min. Zmniejszyć temp. do 120 st C i piec kolejne 90 min. Można na dno piekarnika wstawić brytfankę z wrzącą wodą.
  8. W tym czasie kawę rozpuścić w wodzie i wymieszać z cukrem i śmietaną. Masę wylać na na sernik i wstawić jeszcze na 15 min.
  9. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i uchylić.
  10. Po kilku minutach wyjąć sernik i odstawić do ostygnięcia.
  11. Sernik można ozdobić masą kajmakową, czekoladą, czy orzechami.
  12. Wstawić do lodówki na całą noc.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print