piątek, 15 maja 2015

Pyszna zupa-krem szparagowo-cukiniowa

Pyszna sezonowa zupa, którą zajadaliśmy się razem z synek. Z powodzeniem możecie dodać do niej wszystkie dodatki które polecałam przy zupie szpinakowej. Gorąco polecam.



Składniki na 4 porcje:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 duża cukinia
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 2 kopiaste łyżki mascarpone
  • 100 ml śmietanki 30%
  • Sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 l wody
  1. Cebulę posiekać i podsmażyć na złoto na oleju.
  2. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć ok 5 min.
  3. Pokroić cukinię.
  4. Szparagi umyć, obrać obieraczką, a zdrewniałe części odciąć. Posiekać w 1,5 cm kawałki. 
  5. Do cebuli i ziemniaków dodać cukinie i szparagi, zalać wodą i gotować ok 1 godziny.  do ostygnięcia
  6. Po tym czasie odstawić, żeby lekko ostygła. Dodać śmietankę, mascarpone i zmiksować.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print