sobota, 12 września 2015

Kotlety ziemniaczano-twarogowe a'la pierogi ruskie

Zostało mi puree z piątku, a że kotlety rybne wszystkie wyszły i nie było z czym tych ziemniaków jeść, a mi akurat chciało się ruskich, to  zrobiłam kotlety a'la pierogi ruskie. Wyszły pyszne!
Podałam je w towarzystwie gotowanych warzyw lekko zagęszczonych mąką (na modłę marchewki z groszkiem) i tyle. Pyszny obiad gotowy. :-)



Składniki na ok 15 szt:

  • 2,5 szkl puree ziemniaczanego (lub ugotowanych ziemniaków)
  • 1 szkl sera śmietankowego (lub innego tłustego)
  • 1/2 fety
  • 1 cebula
  • 5 cm kawałek kiełbasy
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • dodatkowo bułka tarta do obtoczenia kotletów
  1. Cebulę posiekać i podsmażyć kilka minut na niewielkim gazie.
  2. Kiełbasę posiekać drobno, dodać do cebuli i podsmażać, aż cebula się zeszkli.
  3. Ziemniaki, ser, fetę, jajko, bułkę tarta, koperek i cebulę z kiełbasą zagnieść na jednolitą masę. Ew. doprawić.
  4. Uformować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju.
  5. Podawać z ulubioną surówką, gotowanymi warzywami lub marchewką z groszkiem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print