środa, 9 września 2015

Placki szpinakowe z serkiem topionym. Pycha!!!

Ten przepis dała mi siostra, za co jestem jej bardzo wdzięczna. Od lat jestem fanką szpinaku w sałatkach i zupach, ale w plackach jeszcze go nigdy nie jadłam. A szkoda, bo są pyszne! Chrupkie z wierzchu, mięciutkie w środku. A połączenie szpinaku i serka topionego to strzał w dziesiątkę!



Składniki:

  • 1 paczka szpinaku baby
  • 1 jajko
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 1 kostka serka topionego
  • 3 łyżki mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  1. Szpinak umyj, podduś na patelni, a kiedy ostygną drobno posiekaj (można też najpierw posiekać, a później poddusić; jak kto woli). 
  2. Serek topiony zmiksuj. Dodaj jajko, śmietanę, przeciśnięty ząbek czosnku, mąkę, sól i pieprz i ponownie zmiksuj.
  3. Masą zalej przygotowany szpinak. Wymieszaj.
  4. Smaż na patelni z dodatkiem tłuszczu.
  5. Podawaj np. z posolonym jogurtem greckim, sosem pomidorowym, paprykowym, lub grzybowym. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print