środa, 9 września 2015

Sernik chałwowy

Smaczny, kremowy, wilgotny sernik o intensywnym smaku chałwy. Jeżeli ktoś lubi ten przysmak, to sernik z pewnością przypadnie mu do gustu.



Składniki na formę 22 cm:

  • 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 5 jajek
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 350 g chałwy
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g ciasteczek bee-bee (digestive, lub inne)
  • 80 g masła

  1. Piekarnik nagrzać do 190 st.C.
  2. Ciasteczka rozdrobnić w malakserze, dodać miękkie masło, zmiksować do połączenia składników. 
  3. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 22 cm wyłożony papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki.
  4. Chałwę rozdrobnić. Dodać cukier puder i miksować po woli dodając śmietankę.
  5. Dodać ser, mąkę i zmiksować na gładką masę.
  6. Wciąż miksując dodawać po jednym jajku.
  7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C, i piec 15 min. Zmniejszyć temp. do 120 st C i piec kolejne 90 minMożna na dno piekarnika wstawić brytfankę z wrzącą wodą.
  8. Studzić w uchylonym piekarniku.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ja chałwę lubię bardzo, więc porywam kawałeczek tego pyszne sernika :)

    OdpowiedzUsuń

Print