Składniki na formę 22 cm:
- 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego
- 5 jajek
- 1/2 szkl cukru pudru
- 350 g chałwy
- 200 ml śmietanki 30 %
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g ciasteczek bee-bee (digestive, lub inne)
- 80 g masła
- Piekarnik nagrzać do 190 st.C.
- Ciasteczka rozdrobnić w malakserze, dodać miękkie masło, zmiksować do połączenia składników.
- Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 22 cm wyłożony papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki.
- Chałwę rozdrobnić. Dodać cukier puder i miksować po woli dodając śmietankę.
- Dodać ser, mąkę i zmiksować na gładką masę.
- Wciąż miksując dodawać po jednym jajku.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C, i piec 15 min. Zmniejszyć temp. do 120 st C i piec kolejne 90 min. Można na dno piekarnika wstawić brytfankę z wrzącą wodą.
- Studzić w uchylonym piekarniku.
Smacznego!
Ja chałwę lubię bardzo, więc porywam kawałeczek tego pyszne sernika :)
OdpowiedzUsuń