Za kukurydzą z puszki nie przepadam-za słodka jest... Lubię jednak przełamywać uprzedzenia :) Zaprzyjaźniłam więc kukurydzę z warzywami korzennymi, żółtym serem, fetą i prażonym słonecznikiem :) Buła genialnie dopełnia całość :) Polecam :)
Składniki na zupę:
- 1 puszka kukurydzy
- 1 żółta papryka
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki sera cheddar
- 2 łyżki fety
- 200 ml wody (lub jeżeli mamy, wywaru z warzyw)
- do smaku; sól, pieprz, słodka papryka, chilli
- do ozdoby: łyżka fety, prażony słonecznik, pomidorki koktajlowe
- Wydrąż paprykę, cebulę i marchewkę obierz, odetnij końcówkę selera naciowego, po czym pokrój wszystkie warzywa na 4 części.
- Piekarnik nagrzej do 200 st. C.
- Pokrojone warzywa wraz z obranym czosnkiem wyłóż na blachę i piecz od nagrzanego piekarnika ok 25 min.
- Upieczone warzywa przełóż do garnka, dodaj kukurydzę, wodę i przyprawy i gotuj ok 15 min.
- Pod koniec gotowania dodaj ser żółty i ser feta, po czym zmiksuj zupę blenderem.
- Podawaj z uprażonym (ok 3 min.) na gorącej patelni słonecznikiem i pokruszonym serem feta.
Jeżeli masz chwilę czasu w trakcie pieczenia warzyw możesz przygotować sobie pyszną drożdżową bułeczkę, która będzie idealnie komponować się z zupą.
Składniki na zaczyn:
- 1 łyżeczka świeżych drożdży
- szczypta cukru
- 3 czubate łyżeczki mąki
- 3 łyżeczki ciepłego mleka
Pozostałe składniki:
- 2 łyżeczki jogurtu
- 3 łyżeczki mleka
- 2 łyżeczki mąki
- 1 łyżeczka otrębów pszennych
- 2 łyżeczki tartego sera
- szczypta soli
- Przed pokrojeniem warzyw wymieszaj w misce składniki na zaczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 15 min.
- W tym czasie umyj i przygotuj warzywa.
- Do zaczynu dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj ok 5-8 min. Jest to bardzo ważne- o sukcesie ciasta drożdżowego w dużej mierze decyduje to ile pasji włożymy w wyrabianie ciasta. Potraktuj to jako dobrą zabawę- ciasto drożdżowe ma strukturę podobną do piankowych piłek antystresowych ;)
- Wyrobioną bułeczkę włóż z powrotem do miski i ponownie przykryj ściereczką.
- Kiedy warzywa się upieką wyłóż bułeczkę na blachę, posmaruj wodą, wykrój na niej nożykiem krzyżyk i posyp szczypta tartego sera. Jeżeli chcesz, możesz z niej zrobić dwie mniejsze bułki, ale wtedy czas pieczenia skróć o ok 7 min.
- Piecz w temp. Ok 180 st.C ok 25 min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz