Składniki na sos korma:
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
- 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżeczka garam masala
- 1/2 łyżeczki soki morskiej
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 świeże zielone papryczki chilli
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki mielonych migdałów
- mały pęczek kolendry
- 2 łyżeczki kminku
Składniki na danie:
- 800 g piersi z kurczaka
- 2 średnie cebule
- kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
- 1 puszka ciecierzycy
- olej i kawałek masła
- sos korma
- 1 puszka mleka kokosowego
- garść płatków migdałowych
- 2 czubate łyżki wiórków kokosowych
- Czosnek i imbir obrać.
- Na patelni uprażyć kminek (kilka minut), po czym rozetrzeć go w moździerzu.
- Wszystkie składniki zmiksować na gładki sos.
- Kurczaka pociąć na małe cząstki.
- Cebulę obrać , przekroić na pól i pokroić w paski.
- Imbir obrać i pokroić drobno, kolendrę posiekać.
- Kurczaka podsmażać 10 min.na maśle i oleju z cebulą, imbirem i kolendrę.
- Dodać pozostałe składniki i dusić pod przykryciem jeszcze 20 min.
Smacznego!
ahhh ,uwielbiam takie dania ,zwłaszcza na ostro! :D
OdpowiedzUsuńojejjjj ja też takie rzeczy uwielbiam, pełnia smaku, słodkie ostre wyraziste - wszystko co najlepsze!
OdpowiedzUsuńO tak :-) Kuchnia indyjska i tajska to moje najukochańsze :-D
OdpowiedzUsuńJa lubię kuchnię polską, ale mój ukochany syn uwielbia indyjską i chcę chociaż paru dań nauczyć się, a jakoś mi nie wychodzi np. jak zagęścić sos do kurczka korma?
OdpowiedzUsuńJa zagęszczam mąką, albo odparowuję :-)
Usuń