piątek, 17 czerwca 2016

Pancakes budyniowe z bananem i jabłkiem

Mały, nieforemny, pognieciony. A jednak w pewien sposób niezwykły. Budyniowy pancakes smakował wszystkie, mimo że (chyba przez zamianę mąki pszennej na pełnoziarnistą i to do tego orkiszowo-żytnią) był dość słabo wyrośnięty. Trzy sztuki zjadł nawet Julek-nasz rodzinny turkuć niejadek. Polecam. ;-)

Możecie je zrobić z 1 szkl mąki pszennej.



Składniki: (na 20 małych placków)


  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szkl mąki orkiszowej razowej 
  • 1/2 szkl mąki żytniej razowej
  • 1  duże jajko
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 banan
  • 1 małe jabłko

  1. Jajko, cukier, cukier wanilinowy i jogurt zmiksować. 
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem. 
  3. Wsypać do masy jogurtowej i ponownie zmiksować. Ciasto powinno być gęste, ale łatwo i swobodnie dać się nakładać na patelnię. (W razie potrzeby dodać odrobinę więcej jogurtu, lub mleka).
  4. Dodać pokrojone drobno jabłka i banana.
  5. Smażyć racuszki na złoto, ok 2 minut z każdej strony.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print