Mały, nieforemny, pognieciony. A jednak w pewien sposób niezwykły. Budyniowy pancakes smakował wszystkie, mimo że (chyba przez zamianę mąki pszennej na pełnoziarnistą i to do tego orkiszowo-żytnią) był dość słabo wyrośnięty. Trzy sztuki zjadł nawet Julek-nasz rodzinny turkuć niejadek. Polecam. ;-)
Możecie je zrobić z 1 szkl mąki pszennej.
Składniki: (na 20 małych placków)
Możecie je zrobić z 1 szkl mąki pszennej.
Składniki: (na 20 małych placków)
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/2 szkl mąki orkiszowej razowej
- 1/2 szkl mąki żytniej razowej
- 1 duże jajko
- 1 budyń waniliowy
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 banan
- 1 małe jabłko
- Jajko, cukier, cukier wanilinowy i jogurt zmiksować.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem.
- Wsypać do masy jogurtowej i ponownie zmiksować. Ciasto powinno być gęste, ale łatwo i swobodnie dać się nakładać na patelnię. (W razie potrzeby dodać odrobinę więcej jogurtu, lub mleka).
- Dodać pokrojone drobno jabłka i banana.
- Smażyć racuszki na złoto, ok 2 minut z każdej strony.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz