niedziela, 9 stycznia 2011

Fondue serowe



Składniki:

  • 30 dag sera gruyer
  • 30 dag sera ementaler
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml białego wytrawnego wina
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 5 łyżeczek wiśniówki
  • łyżeczka mąki kukurydzianej
  • pieprz 
  • gałka muszkatołowa
  1. Sery kroimy bardzo drobno, lub trzemy na tarce.
  2. Zmiażdżony czosnek podgrzewamy na wolnym ogniu w serami, winem i przyprawami.
  3. Podgrzewamy do momentu aż ser i wino się połączą.
  4. Mąkę mięszamy w wiśniówce i wlewamy do masy serowej.
  5. Dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i podgrzewamy jeszcze chwilę.
  6. Masę przelewamy do naczynia do fondue i podajemy z malymi grzankami.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print