poniedziałek, 4 marca 2013

Caprese ulubiona!

Życie płynie i zmienia się czasem tak dynamicznie, że w pewnym momencie po prostu budzimy się w zupełnie nowym miejscu nie mogąc dosięgnąć przeszłości, która już dawno stała się wspomnieniem. 
Odwiedzam miejsca z poprzedniego rozdziału mojego jestestwa, myślę o ludziach, których czas zmienił w nieznajomych i wciąż na nowo staram się przyzwyczaić do świadomości, że pewnych rzeczy już nigdy nie da się wrócić.
Nie mogę powiedzieć, że niczego nie żałuję, ale nie chcę też powiedzieć że cokolwiek bym zmieniła. Wciąż szaleńczo pragnę wycisnąć z życia wszystko co mi oferuje, ale jednocześnie przestaję dostrzegać w tym sens. Gdzieś w głębi siebie z lekkim niepokojem i ulgą zarazem dostrzegam, że szczęście odnajduję w spokoju łagodnej codzienności i z każdym dniem, kiedy pod mym sercem rośnie nowy mały człowiek przewartościowuję starą rzeczywistość. 

Po długiej przerwie potrzeba gotowania powróciła. Postanowiłam założyć blog kuchnia z brzuszkiem. Jest on dedykowany kobietom w ciąży. Można na nim będzie można spotkać sprawdzone przepisy z endywii (dopasowane pod dietę dla kobiet ciężarnych), jak też wiele nowych. Ułożę je w dzienne zestawy żywieniowe składające się z 5 posiłków. Zapraszam.

Tymczasem prezentuję Wam moją ulubioną wersję caprese z ajwarem i pesto. Gorąco polecam! :-)



Składniki:

  • 1 świeży, mięsisty pomidor
  • 1 mozaella ziołowa
  • 3 łyżki ajwaru (pasa z papryki, pomidorów i bakłażana)
  • 1 łyżka pesto
  • kilka kaparów
  • sól i pieprz do smaku
  1. Pomidora umyć i pokroić w plastry.
  2. Mozarellę pokroić w plastry i przełożyć je plastrami pomidora, układając wieniec naokoło talerza.
  3. Na środek talerza położyć ajwar.
  4. Doprawić do smaku.
  5. Ozdobić pesto i kaparami.
Smacznego! :-)


2 komentarze:

  1. uwielbiam caprese, na pewno pyszne smakuje z ajvarem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. :-) Dodaje jej świeżości. Polecam. :-)

    OdpowiedzUsuń

Print