Ostatnio jednak pojawiła się jeszcze inna dieta 5:2. Założeniem tej diety jest "normalne" odżywianie przez 5 dni w tygodniu i dwa dni diety w trakcie których ilość spożytych kalorii nie powinna przekroczyć 500 kcal na dzień w przypadku kobiet i 600 w przypadku mężczyzn.
Wyniki badań przedstawione przez niego w programie telewizyjnym BBC wskazały, że sporadyczne niedojadanie:
- pobudza proces odchudzania
- zmniejsza poziom cholesterolu i ryzyko Alzheimera
- przedłuża życie
- jest bardziej naturalne dla naszego organizmu niż szablonowa zasada trzech posiłków dziennie
http://www.muza.com.pl/?module=okladki&id=11500
Jak tylko usłyszałam o tej diecie zaczęłam się zastanawiać co faktycznie z tych 500 kcal można wyczarować.
Śniadanie postanowiłam skomponować z surowych owoców i warzyw, które doskonale pobudzają metabolizm. Aby dało nam więcej energii dodałam do niego rodzynki i biały ser.
Sałatka z jabłka i marchwi z rodzynkami i serem na śniadanie (porcja dla 1 osoby):
- 100 g marchewki
- 100 g jabłka
- 30 g białego sera chudego (1 czubata łyżka)
- 1 łyżka jogurtu naturalnego 0%
- 1 łyżka soku z cytryny
- 10 g rodzynek (kilka sztuk do ozdoby)
- Jabłko pokroić w plastry i ułożyć na środku talerza. Skropić cytryną.
- Marchewkę zetrzeć na drobnej tarce i ułożyć na jabłku, robić na środku zagłębienie, wlać tam jogurt i skruszyć odrobinę sera. Skropić cytryną.
- Ozdobić talerz białym serem i rodzynkami.
Duszone warzywa na obiadokolację (porcja dla 1 osoby):
- 100 g cebuli
- 100 g cukinii
- 100 g papryki żółtej
- 50 g tofu naturalnego
- 2 pomidorki koktajlowe
- 20 g pestek dyni
- odrobina pasty marmite, lub sól i pieprz do smaku
- Wszystkie warzywa pokroić. Na patelni poddusić na wodzie cebulę (ok 3 min.). Dodać paprykę i cukinię i dusić jeszcze 3 min.
- Pomidorki przekroić na 4 części, tofu pokroić w drobną kostkę, po czym dodać je do warzyw, doprawić do smaku. Dusić ok 5 min.
- Gotowe danie posypać pestkami dyni.
Smacznego!
fajny przepis:) ale na taką dietę to bym nie przeszła:(
OdpowiedzUsuń