piątek, 3 maja 2013

Dwudaniowy jadłospis zgodny z dietą 5:2

Słyszałam już o diecie, która opiera się na umiarkowanym wysiłku fizycznym, 6 dniach odchudzania i 1 dniu pozwalaniu sobie na wszystko na co się ma ochotę. Ten jeden dzień ma służyć rozpędzeniu metabolizmu i zapobiec efektowi jojo po zakończeniu diety.

Ostatnio jednak pojawiła się jeszcze inna dieta 5:2. Założeniem tej diety jest "normalne" odżywianie przez 5 dni w tygodniu i dwa dni diety w trakcie których ilość spożytych kalorii nie powinna przekroczyć 500 kcal na dzień w przypadku kobiet i 600 w przypadku mężczyzn. 

Wyniki badań przedstawione przez niego w programie telewizyjnym BBC wskazały, że sporadyczne niedojadanie: 
- pobudza proces odchudzania 
- zmniejsza poziom cholesterolu i ryzyko Alzheimera 
- przedłuża życie 
- jest bardziej naturalne dla naszego organizmu niż szablonowa zasada trzech posiłków dziennie


http://www.muza.com.pl/?module=okladki&id=11500

Jak tylko usłyszałam o tej diecie zaczęłam się zastanawiać co faktycznie z tych 500 kcal można wyczarować. 

Śniadanie postanowiłam skomponować z surowych owoców i warzyw, które doskonale pobudzają metabolizm. Aby dało nam więcej energii dodałam do niego rodzynki i biały ser.



Sałatka z jabłka i marchwi z rodzynkami i serem na śniadanie (porcja dla 1 osoby):

  • 100 g marchewki
  • 100 g jabłka
  • 30 g białego sera chudego (1 czubata łyżka)
  • 1  łyżka jogurtu naturalnego 0%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 10 g rodzynek (kilka sztuk do ozdoby)
  1. Jabłko pokroić w plastry i ułożyć na środku talerza. Skropić cytryną.
  2. Marchewkę zetrzeć na drobnej tarce i ułożyć na jabłku, robić na środku zagłębienie, wlać tam jogurt i skruszyć odrobinę sera. Skropić cytryną.
  3. Ozdobić talerz białym serem i rodzynkami. 



Duszone warzywa na obiadokolację (porcja dla 1 osoby):

  • 100 g cebuli
  • 100 g cukinii
  • 100 g papryki żółtej
  • 50 g tofu naturalnego
  • 2 pomidorki koktajlowe
  • 20 g pestek dyni
  • odrobina pasty marmite, lub sól i pieprz do smaku
  1. Wszystkie warzywa pokroić. Na patelni poddusić na wodzie cebulę (ok 3 min.). Dodać paprykę i cukinię i dusić jeszcze 3 min
  2. Pomidorki przekroić na 4 części, tofu pokroić w drobną kostkę, po czym dodać je do warzyw, doprawić do smaku. Dusić ok 5 min.
  3. Gotowe danie posypać pestkami dyni.
Smacznego!



1 komentarz:

Print