sobota, 3 sierpnia 2013

Ciastka "samo zdrowie"

Miałam przeogromną ochotę na ciastko... Najlepiej jednak gdyby nie zawierało białej mąki, białego cukru i tłuszczu... I do tego było jeszcze całkiem smaczne.
O dziwo, udało się. :-) Jedyny tłuszcz jaki w ciastku występuje, to masło orzechowe, a cukier zastąpiłam odrobiną miodu i naturalną słodyczą bananów i rodzynek. Bez obawy więc możecie zapakować kilka sztuk do torby i podjadać w zaganiane dni. Dwie wyłożone po brzegi blachy starczą Wam na dłuuugo.
Zaraz po upieczeniu ciastka są jeszcze delikatnie ciągnące w środku, ale z biegiem czasu po woli twardnieją.



Składniki na 2 pełne blachy:

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 duże jajka
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 2 czubate łyżki miodu
  • 200 g rodzynek (1 szkl)
  • 300 g płatków ekologicznych 4 zboża: pszenne, żytnie, jęczmienne i owsiane (2,5 szkl) 
  • 150 g pestek słonecznika (1,5 szkl)
  • 100 g wiórków kokosowych (1,5 szkl)
  • 70 g płatków migdałowych (3/4 szlk)
  • 50 g pestek dyni (1/2 szkl)
  • 50 g sezamu (1/2 szkl)
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka pasty waniliowej (opcjonalnie)
  1. Piekarnik rozgrzać do 180 st C
  2. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Rodzynki zmiksować.
  4. Dodać do nich banany, masło orzechowe, miód, jajka i miksować ok 2 min.
  5. Dodać pozostałe składniki i miksować do ich połączenia.
  6. Z powstałej masy formować kulki wielkości dużych orzechów włoskich i układać na blasze delikatnie rozpłaszczając. Ciastka się nie "rozpływają" w trakcie pieczenia, więc z powodzeniem możecie układać je dość ścisło.
  7. Piec ok 15-20 min.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print