piątek, 24 lipca 2020

Ekspresowe ciasto czekoladowe na sypkim kakao

Ciasto pieczone w miniaturowym działkowym piekarniku wyrosło idealnie. Jest wilgotne i aromatyczne. Gorąco polecam! 




Składniki:
ciasto czekoladowe:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 2/3 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki słodkiego kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ⅓ szklanki oleju
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki jogurtu
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • Ulubione owoce (borówki, śliwki), masło orzechowe

kruszonka:
  • 1/2 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. masła
  1. Składniki na kruszonkę szybko zagnieć i włóż do lodówki. 
  2. W dużej misce zmiksuj wszystkie składniki na ciasto. 
  3. Formę do pieczenia o średnicy około 22 cm wysmaruj olejem. 
  4. Przelej ciasto i nałóż kruszonkę. 
  5. Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut - do suchego patyczka. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print