Składniki na 4 porcje:
- 1 łyżeczka żelatyny w proszku
- 125 ml śmietanki kremówki 30%
- 125 ml pełnego mleka (ja dodałam 1,5 %)
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- ziarna z 1 laski wanilii
- 1 łyżka masy krówkowej
Galaretka z mocnego espresso:
- 1/2 łyżeczki żelatyny w proszku
- 60 ml gorącej wody
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka masy krówkowej
Galaretka z mocnego espresso:
- Żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody i odstawić na 5 minut.
- Do garnuszka wlać gorącą wodę, dodać kawę, cukier i masę krówkową.
- Wymieszać i zagotować, odstawić z ognia i dodać namoczoną żelatynę.
- Mieszać przez minutę, aż cała żelatyna się rozpuści.
- Ostudzić i przelać do 4 naczynek o pojemności ok 80 ml
- Wystudzić i wstawić do lodówki na godzinę
- Żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody i odstawić na 5 minut.
- Do rondelka wlać śmietankę kremową i mleko, dodać cukier, kawę, ekstrakt z wanilii i masę krówkową.
- Mieszając podgrzewać aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Doprowadzić do zagotowania i odstawić z ognia.
- Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała się rozpuści.
- Przykryć i odstawić na 5 minut, następnie przelać do filiżanek na warstwę zastygniętej galaretki espresso.
- Wstawić do lodówki na całą noc.
Panna cotta jest dosyć delikatna i trudno się ją wyjmuje z foremek. Warto 10 min przed podniem wyjąć ją z lodówki, i dopiero po tym czasie i po uprzednim delikatnym okrojeniu brzegów przełożyć na talerzyk.
I na koniec wersja "liryczna" ozdobiona karmelem ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz