Spód:
- 160 g herbatników be-be
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżka cukru pudru
- 90 g masła
Masa serowa:
- 500 g serka z wiaderka
- 250 g białego sera
- 2 łyżki mascarpone
- 250 g cukru
- 140 g śmietany 18 %
- 5 jajek
- 2 pełne łyżeczki Matchy
- 1 budyń waniliowy
Masa śmietanowa:
- 400 ml śmietanki
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- ziarna z 1 laski wanilii
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- Ciasteczka z cukrem i kakaem miksujemy w blenderze
- Dodajemy topione masło i miksujemy aż powstanie jednolita masa
- Masą ciasteczkową wykładamy tortownicę o średnicy 26 cm
- Tortownicę wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej
- Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni
- Pod kratkę na której będzie piekł się sernik wkładamy płaskie naczynie żaroodporne i wlewamy do niego wrzącą wodę do 3 cm wysokości naczynia
- Ser ubijamy z cukrem. Dodajemy śmietanę i po jednym jajku.
- Matchę mieszamy z proszkiem budyniu i dosypujemy do masy serowej.
- Miksujemy, aż utworzy się jednolita masa i wylewamy na ciasteczkowy spód.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 70 minut (ja piekłam tylko 40 minut-dłuższy czas groził spaleniem wierzchu ciasta)
- W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika!!!
- Sernik studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie wstawiamy na całą noc do lodówki.
- Następnego dnia przygotowujemy masę śmietanową.
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (ok 50 ml) i odstawiamy do wystygnięcia (w przeciwnym razie śmietana się zważy).
- W oryginalnym przepisie śmietana powinna być ubita... Ja o tym zwyczajnie zapomniałam i dodałam żelatynę wprost do śmietanki wymieszanej z cukrem i ziarnami wanilii. I tak wyszło ok :)
- Masę śmietanową wylewamy na sernikową i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz