Walki z przeziębieniem ciąg dalszy. Cały weekend grzeję się pod pieżynką więc skoro nie jest mi dane obcować z ludźmi zrobiłam sobie moją kochaną zupę czosnkową. Pierwszy raz jadłam ją rok temu w Czechach rozgrzewając się po kilku godzinach na desce. Zupa jest bardzo prosta i smaczna. Polecam za przeziębienie.
Składniki:
- 6 ząbków czosnku
- 1 cebula czerwona
- 3 plastry sera wędzonego
- łyżka oliwy z oliwek
- dwie szklanki wody
- łyżka pietruszki
- dwie łyżki suszonej włoszczyzny
- sól i pieprz do smaku
- pół kostki rosołowej
Sposób przyrządzenia:
- Cebulę pokrój drobno i podsmaż na oliwie
- Ząbki czosnku rozgnieć i dodaj do cebuli
- Zalej wszystko wodą
- Dodaj kostkę, włoszczyznę, pietruszkę, sól i pieprz
- Gotuj na małym ogniu przez 20 min
- Przecedź przez sitko do kubeczka
- Dodaj drobno pokrojony ser
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz