Składniki:
- 40 g grzybów suszonych i 200 g pieczarek
- 1/2 litra bulionu z jarzyn
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
- 1 cebula drobno posiekana
- 1/2 szklanki listków bazylii
- 2 czubate łyżki sera mascarpone
- oliwa z oliwek arachidowa
- sól morska, świeżo zmielony czarny i kolorowy pieprz
- Suszone grzyby opłukać pod bieżącą chłodną wodą, włożyć do rondelka, zalać 1 szklanką zimnej wody i odstawić na noc do lodówki.
- Pieczarki opłukać i drobno pokroić.
- Wyłowić namoczone grzyby z wywaru.
- Wywar zachować.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę na małym ogniu i zeszklić cebulę.
- Dodać grzyby i smażyć na małym ogniu mieszając od czasu do czasu przez 5 minut.
- Wlać wodę lub bulion na równi z poziomem grzybów i zagotować.
- Zredukować ogień i gotować przez 20 minut.
- Kiedy zupa ostygnie, zmiksować razem z serem mascarpone, bazylią, szczyptą soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Wlać z powrotem do garnka i dodać wywar z moczonych grzybów i zagotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz