ZUPA CEBULOWA
źródło: Smaki Wina, zeszyt 1 (dodatek do Gazety Wyborczej)
Składniki:
- 1 kg cebuli
- 1,5 rosołu wołowego (ja zastąpiłam wywarem warzywnym)
- 0,5 litra białego wina
- 100 g masła
- 2 łyżki mąki
- 3 liście laurowe
- główka czosnku
- 7 ziaren ziela angielskiego
- czubata łużeczka tymianku
- chleb na zakwasie
- żółty ser
- gaza, lub siateczka po czosnku
- Czosnek obieramy i wkładamy z pozostalymi przyprawami do woreczka-zawiązujemy go z obu stron
- Cebulę obieramy i cienko kroimy
- W dużym garnku topimy masło i podsmażamy na nim cebulę na złoty kolor
- Kiedy cebula stanie się złocista oprószamy ją mąką i smażymy jeszcze przez minutę
- Dodajemy gorący bulion, wino i paczuszkę z przyprawami
- Kiedy zupa się zagotuje, zmniejszamy gaz i gotujemy pod przykryciem jeszcze 45 minut
- Usuwamy woreczek z przyprawami
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Zupę wlewamy do bulionówki
- Wkładamy do niej kromkę chleba
- Posypujemy utartym serem
- Zapiekamy chwilę w piekarniku pod grillem
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz