(na tortownicę 26 cm; bez pieczenia; należy chłodzić w lodówce przez noc)
Przepis bazuje na klasycznym przepisie na irlandzkie tiramisu Nigelli Lawson, zmiejszonym o jedna porcję biszkoptów na rzecz princessy i masy z białej czekolady. Zdjęcia nie ma, bo jedzenie tym razem było ważniejsze od fotografowania, ale obicuję uzupełnić :)
Składniki:
Spód:
- 4 szt princessy kokosowej
- 50 g masła
- pół szklanki wiórków kokosowych
Masa czekoladowa:
- 100 g masła
- 100 g białej czekolady
- 3 duże żółtka
- 1 białko
- 115 g cukru pudru
- wanilia
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku rozpuszczone w 80 ml ciepłej wody
Masa tiramisu:
- 200 g serka mascarpone
- 3 żółtka
- 1 białko
- 3 łyżki cukru pudru
- 25 ml likieru śmietankowego
Warstwa biszkoptowa:
- opakowanie biszkoptów
- 1 słabe espresso, lub 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczonej w ok 150 ml wody
- 25 ml likieru śmietankowego
Polewa:
- 3 białe czekolady
Spód:
- Princessy pokruszyć i wrzucić do blendera.
- Dodać masło i zmiksować na gładka masę.
- Wyłożoną pergaminem tortownicę wysmarować masłem.
- Masą z princess wyłożyć spód tortownicy i obsypać wiórkami kokosowymi.
- Wstawić do lodówki na czas przygotowywania reszty.
Masa czekoladowa:
- Masło i białą czekoladę połączyć w kąpieli wodnej.
- Żółtka utrzeć z połową cukru i wanilią.
- Białka utrzeć z pozostałym cukrem.
- Ostudzoną masę czekoladową połączyć z masą zółtek i żelatyną.
- Masę z żółtek i czekolady delikatnie połączyć z masą z białek.
- Wyłożyć na spód z princessy.
Masa tiramisu:
- Żółtka ubić z łyżką cukru.
- Dodać serek mascarpone i dalej ubijać, aż powstanie gładka masa.
- Białko ubić z pozostalym cukrem i delikatnie połączyć z masą mascarpone.
- Połowę masy tiramisu wyłożyć na masę czekoladową
Warstwa z biszkoptow:
- Kawę wymieszać z likierem.
- Biszkopty maczać w roztworze i układać na masie tiramisu. (Boszkopty powinny być delikatnie namoczone- nie rozpadać się w palcach)
- Masę z biszkoptów przykryć pozostała masą tiramisu.
Polewa:
- Czekoladę temperowałam zgodnie z tym przepisem z użyciem termometru kuchennego dostępnego na allegro za ok 12 zł :)
- Gotową czekoladę wylewałam na tort cienkimi paskami.
W smaku tort prztpomina ten shake, ale dużo mocniej uzależnia :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz