Przepis na zupę pomidorowo-paprykową jest właśnie z niej... Z drobnymi zmianami.
Składniki:
- 5 dużych pomidorów
- 2 duże czerwone papryki
- duża cebula
- 3 lyżki masła
- łyżka oliwy z oliwek
- 50 ml bazyliowego koncentratu pomidorowego
- garść listków bazylii
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
- łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 litra bulionu warzywnego
- Pomidory przelewamy wrzątkiem i obieramy ze skorki.
- Czerwoną paprykę, posmarowaną oliwą opiekamy kilka/kilkanaście minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopnii i obieramy ze skórki.
- Posiekaną drobno cebulę podsmażamy na złoto.
- Do cebuli dodajemy pomidory i smażymy pod przykryciem jeszcze kilka minut (można dolać troszkę wody).
- Cebulę z pomidorami, paprykę i resztę składników łączymy i miksujemy w blenderze. W zależności od tego czy chcemy uzyskać zupę, czy sos, dodajemy bulion, lub nie.
- Zupę zagotowujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz