sobota, 2 października 2010

Zupa-krem z dyni



Dziś był przepiękny dzień- drzewa zroszone jesienią, a niebo pocięte niezliczonymi smugami słońca. Po długim odprężającym spacerze i zakupach na banacha, w domu rozkoszowaliśmy się jesienią pełną parą, przygotowując zupę z dyni.









Miałam dwa przepisy, które szczególnie przypadły mi do gustu. Jeden z książki Jamiego "Jamie Oliver w domu".

Drugi ze "Smaków" wydanych przez TVN.

Okazało się niestety że nie miałam wszystkich przypraw niezbędnych do wersji Jamiego, postanowiłam więc wypróbować dyniowo-kokosową zupę ze "Smaków".Przepis wygląda jak widać na zdjęciu- na górze Jamie, na dole"Smaki". 


Efekt finalny widać poniżej :) W domu wszyscy szaleją ;)



Składniki:

  • 800 g dyni
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 łyżka miodu
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 4 marchewki
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 100 g pestek dyni
  • 1 łyżka curry
  • gałka muszkatołowa, imbir, chili, pieprz do smaku
  1. I teraz mamy 2 drogi. :-) Albo najpierw nieobraną, pokrojoną niespecjalnie drobno dynię pieczemy  w temp. ok 160 st.C ok 40 min i gotowe puree dodajemy do podgotowanych w bulionie warzyw, albo robimy tak jak poniżej.
  2. W dużym rondlu podsmażyć na maśle obraną i pokrojoną w kostkę dynię, marchew, cebulę.
  3. Dodać bulion, pieprz, miód i curry, po czym zagotować. 
  4. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości warzyw.
  5. Po ugotowaniu lekko ostudzić, dodać mleko kokosowe i zmiksować.
  6. Ponownie podgrzać zupę i doprawić do smaku.
  7. Podawać ze śmietanką, prażonymi pestkami dyni, listkami kolendry itp.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print