Dziś był przepiękny dzień- drzewa zroszone jesienią, a niebo pocięte niezliczonymi smugami słońca. Po długim odprężającym spacerze i zakupach na banacha, w domu rozkoszowaliśmy się jesienią pełną parą, przygotowując zupę z dyni.
Miałam dwa przepisy, które szczególnie przypadły mi do gustu. Jeden z książki Jamiego "Jamie Oliver w domu".
Okazało się niestety że nie miałam wszystkich przypraw niezbędnych do wersji Jamiego, postanowiłam więc wypróbować dyniowo-kokosową zupę ze "Smaków".Przepis wygląda jak widać na zdjęciu- na górze Jamie, na dole"Smaki".
Efekt finalny widać poniżej :) W domu wszyscy szaleją ;)
Składniki:
- 800 g dyni
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 1 łyżka miodu
- 500 ml mleka kokosowego
- 4 marchewki
- 500 ml bulionu warzywnego
- 100 g pestek dyni
- 1 łyżka curry
- gałka muszkatołowa, imbir, chili, pieprz do smaku
- I teraz mamy 2 drogi. :-) Albo najpierw nieobraną, pokrojoną niespecjalnie drobno dynię pieczemy w temp. ok 160 st.C ok 40 min i gotowe puree dodajemy do podgotowanych w bulionie warzyw, albo robimy tak jak poniżej.
- W dużym rondlu podsmażyć na maśle obraną i pokrojoną w kostkę dynię, marchew, cebulę.
- Dodać bulion, pieprz, miód i curry, po czym zagotować.
- Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości warzyw.
- Po ugotowaniu lekko ostudzić, dodać mleko kokosowe i zmiksować.
- Ponownie podgrzać zupę i doprawić do smaku.
- Podawać ze śmietanką, prażonymi pestkami dyni, listkami kolendry itp.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz