sobota, 2 października 2010

Kilka chwil w kuchni pośród rozkoszy życia.

Kocham sunące jak widoki za oknem pędzącego samochodu dni przepełnione pracą, blogami kulinarnymi, ćwiczeniami, książkami, malowaniem i konstruowaniem przestrzeni. Na gotowanie już prawie w ogóle nie zostaje czasu dlatego jeżeli już za coś się zabieram, to jest proste :) I tak oto ku pokrzepieniu serc na patyku wylądowały pieczone nad palnikiem gazowym pianki marshallow.




Poza piankami przez cały tydzień na kolację jedliśmy efekt nieudanych "zimnych lodów" które miały przyozdobić muffinki, a ostatecznie wylądowały w kokilkach w formie eksperymentalnego flanu :)


Muffinki natomiast z przepisu Nigelli Lawson, jak zwykle wypadły rewelacyjnie. Przepis tu klik klik




Poza tym na naszym stole zawitała jajecznica z kurkami wymarzona zdjęceim z art kulinaria klik klik i sałatka z pieczonych baklażanów z tego klik klik przepisu-zaskakująco prosta i intrygująca w smaku.



Sałatka z pieczonych bakłażanów
 
  • 2 średnie bakłażany 
  • ok 300 g pomidorków koktajlowych
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • ok 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól 
  • 2 łyżki octu balsamicznego 
  • 2 ząbki czosnku 
  • pęczek szczypiorku
  1.  Bakłażany umyć, odciąć końce i pokroić wzdłuż na 5 plastrów, następnie w kostkę. 
  2. Posmarować oliwą i posypać solą.
  3. Piec na wysmarowanej tłuszczem blasze w piekarniku nagrzanym do ok 200 st C. ok 25- 30 min
  4. W trakcie pieczenia, mieszać warzywa przynajmniej raz, by równomiernie się upiekły. 
  5. W tym czasie pokroić dość grubo orzechy i uprażyć na rozgrzanej suchej patelni.
  6. Wymieszać  oliwę z octem balsamicznym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dodać do bakłażanów i orzechów. 
  7. Dodać pokrojone na pół pomidorki i posypać szczypiorkiem. Smacznego!

Na koniec jeszcze dwa wytrawne dania, a mianowicie moja uuuulubiona sałatka ze szpinaku i zdjęcia dzisiejszego śniadania z resztek z lodówki ;)

SAŁATKA ZE SZPINAKU

  • liście świerzego szpinaku
  • garść rodzynek
  • garść orzechów wloskich
  • kilka suszonych pomidorów
  • pół szklanki czerwonej fasoli
  • kilka płatków parmezanu
  • dwie łyśki octu balsamicznego
  • ząbek czosnku
  • łyżka zalewy z pomidorów
  • pół łyżeczki miodu
Składniki ułożyć na talerzu, a z octu, zalewy, miodu i rozgniecionego ząbka czosnku zrobić dip. Pycha!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print