Poza piankami przez cały tydzień na kolację jedliśmy efekt nieudanych "zimnych lodów" które miały przyozdobić muffinki, a ostatecznie wylądowały w kokilkach w formie eksperymentalnego flanu :)
Muffinki natomiast z przepisu Nigelli Lawson, jak zwykle wypadły rewelacyjnie. Przepis tu klik klik
Poza tym na naszym stole zawitała jajecznica z kurkami wymarzona zdjęceim z art kulinaria klik klik i sałatka z pieczonych baklażanów z tego klik klik przepisu-zaskakująco prosta i intrygująca w smaku.
- 2 średnie bakłażany
- ok 300 g pomidorków koktajlowych
- 1 szklanka orzechów włoskich
- ok 6 łyżek oliwy z oliwek
- sól
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 ząbki czosnku
- pęczek szczypiorku
- Bakłażany umyć, odciąć końce i pokroić wzdłuż na 5 plastrów, następnie w kostkę.
- Posmarować oliwą i posypać solą.
- Piec na wysmarowanej tłuszczem blasze w piekarniku nagrzanym do ok 200 st C. ok 25- 30 min.
- W trakcie pieczenia, mieszać warzywa przynajmniej raz, by równomiernie się upiekły.
- W tym czasie pokroić dość grubo orzechy i uprażyć na rozgrzanej suchej patelni.
- Wymieszać oliwę z octem balsamicznym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dodać do bakłażanów i orzechów.
- Dodać pokrojone na pół pomidorki i posypać szczypiorkiem. Smacznego!
Na koniec jeszcze dwa wytrawne dania, a mianowicie moja uuuulubiona sałatka ze szpinaku i zdjęcia dzisiejszego śniadania z resztek z lodówki ;)
SAŁATKA ZE SZPINAKU
- liście świerzego szpinaku
- garść rodzynek
- garść orzechów wloskich
- kilka suszonych pomidorów
- pół szklanki czerwonej fasoli
- kilka płatków parmezanu
- dwie łyśki octu balsamicznego
- ząbek czosnku
- łyżka zalewy z pomidorów
- pół łyżeczki miodu
Składniki ułożyć na talerzu, a z octu, zalewy, miodu i rozgniecionego ząbka czosnku zrobić dip. Pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz