niedziela, 19 grudnia 2010

Bombardinio


Bombardinio jest pitym na ciepło likierem podawanym z bitą śmietaną, lub espresso. Możemy się nim uraczyć głównie na stokach narciarskich we Włoszech. Polska wariacja nad bombardinio jest z adwokatem (dużo tańszy niż jego oryginalna wersja) i tym razem z inką, bo za oknem noc i zdecydowanie nie jest to czas na kawę :)

Składniki:
  • 100 ml adwokata
  • 30 ml świeżo zapażonej inki
  • bita śmietana
  1. Adwokata wlewamy do kieliszka i podgrzewamy chwilę w mikrofalówce
  2. Gorącą inkę wlewamy ostrożnie po ściance kieliszka na podgrzanego adwokata
  3. Na wierzch nakładamy bitą śmietanę
  4. Popijamy małymi łyczkami delektując się ulubioną książką ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print