niedziela, 5 grudnia 2010

Zupa czosnkowa



Walki z przeziębieniem ciąg dalszy. Cały weekend grzeję się pod pieżynką więc skoro nie jest mi dane obcować z ludźmi zrobiłam sobie moją kochaną zupę czosnkową. Pierwszy raz jadłam ją rok temu w Czechach rozgrzewając się po kilku godzinach na desce. Zupa jest bardzo prosta i smaczna. Polecam za przeziębienie.

Składniki:

  • 6 ząbków czosnku
  • 1 cebula czerwona
  • 3 plastry sera wędzonego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • dwie szklanki wody
  • łyżka pietruszki
  • dwie łyżki suszonej włoszczyzny
  • sól i pieprz do smaku
  • pół kostki rosołowej

Sposób przyrządzenia:
  1. Cebulę pokrój drobno i podsmaż na oliwie
  2. Ząbki czosnku rozgnieć i dodaj do cebuli
  3. Zalej wszystko wodą
  4. Dodaj  kostkę, włoszczyznę, pietruszkę, sól i pieprz
  5. Gotuj na małym ogniu przez 20 min
  6. Przecedź przez sitko do kubeczka
  7. Dodaj drobno pokrojony ser
Smacznego! :)
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print