niedziela, 5 grudnia 2010

Karmelizowane banany

Nie przepadam za surowymi bananami. Jedyna forma w jakiej lubię je spożywać to soki, szejki i placuszki :)
W ten leniwy weekend postanowiłam wypróbować karmelizowane banany.


Przepis jak to u mnie prosty do bólu.

Składniki
  • 1 banan
  • 1 łyżka białego cukru
  • 1 łyżka masła
  • do ozdoby: sos karmelowy, pieczony płatek sharona, czerwony cukier, bita śmietana

Sposób przyrządzenia:
  1. Masło rozpuść na patelni
  2. Banany przekrój na pół i połóż na rozgrzaną patelnię
  3. Posyp połową cukru i smaż 2 min na średnim ogniu
  4. Przekręć na drugą stronę i posyp cukrem
  5. Smaż kolejne 2 min
  6. Zdejmij z patelni i ozdb
Jedz koniecznie na ciepło :) Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print