niedziela, 9 stycznia 2011

Tort kokosowy

(na tortownicę 26 cm; bez pieczenia; należy chłodzić w lodówce przez noc)

Na ten post czeka kilka osób :) Urodzinowy tort kokosowy podbił serca i żołądki licznej grupy... W tym niestety i mój - zjadłam wszystko co zostało :)
Przepis bazuje na klasycznym przepisie na irlandzkie tiramisu Nigelli Lawson, zmiejszonym o jedna porcję biszkoptów na rzecz princessy i masy z białej czekolady. Zdjęcia nie ma, bo jedzenie tym razem było ważniejsze od fotografowania, ale obicuję uzupełnić :)

Składniki:

Spód:
  • 4 szt princessy kokosowej
  • 50 g masła
  • pół szklanki wiórków kokosowych
Masa czekoladowa:
  • 100 g masła
  • 100 g białej czekolady
  • 3 duże żółtka
  • 1 białko
  • 115 g cukru pudru
  • wanilia
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku rozpuszczone w 80 ml ciepłej wody
Masa tiramisu:
  • 200 g serka mascarpone
  • 3 żółtka
  • 1 białko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 25 ml likieru śmietankowego
Warstwa biszkoptowa:
  • opakowanie biszkoptów
  • 1 słabe espresso, lub 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczonej w ok 150 ml wody
  • 25 ml likieru śmietankowego
Polewa:
  • 3 białe czekolady
Spód:
  1. Princessy pokruszyć i wrzucić do blendera.
  2. Dodać masło i zmiksować na gładka masę.
  3. Wyłożoną pergaminem tortownicę wysmarować masłem.
  4. Masą z princess wyłożyć spód tortownicy i obsypać wiórkami kokosowymi.
  5.  Wstawić do lodówki na czas przygotowywania reszty.
Masa czekoladowa:
  1. Masło i białą czekoladę połączyć w kąpieli wodnej.
  2. Żółtka utrzeć z połową cukru i wanilią.
  3. Białka utrzeć z pozostałym cukrem.
  4. Ostudzoną masę czekoladową połączyć z masą zółtek i żelatyną.
  5. Masę z żółtek i czekolady delikatnie połączyć z masą z białek.
  6. Wyłożyć na spód z princessy.
Masa tiramisu:
  1. Żółtka ubić z łyżką cukru.
  2. Dodać serek mascarpone i dalej ubijać, aż powstanie gładka masa.
  3. Białko ubić z pozostalym cukrem i delikatnie połączyć z masą mascarpone.
  4. Połowę masy tiramisu wyłożyć na masę czekoladową
Warstwa z biszkoptow:
  1. Kawę wymieszać z likierem.
  2. Biszkopty maczać w roztworze i układać na masie tiramisu. (Boszkopty powinny być delikatnie namoczone- nie rozpadać się w palcach)
  3. Masę z biszkoptów przykryć pozostała masą tiramisu.
Polewa:
  1. Czekoladę temperowałam zgodnie z tym przepisem z użyciem termometru kuchennego dostępnego na allegro za ok 12 zł :) 
  2. Gotową czekoladę wylewałam na tort cienkimi paskami.
W smaku tort prztpomina ten shake, ale dużo mocniej uzależnia :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print