niedziela, 9 stycznia 2011

Zupa, lub sos pomidorowo-paprykowy

Lubię organizować imprezy i dbać o moich gości. Gotowanie, mimo że nie zawsze mi wychodzi jest zdecydowanie tym co robię najlepiej i lubię najbardziej. Żeby mieć więcej czasu dla moich gości staram się przygotowywać potrawy wcześniej i "Nie stać w kuchni kiedy goście za stołem", jak mawia Olga Smile. Jej książka "Smak imprezy" musiała więc obowiązkowo znaleźć się na mojej półce i od dłuższego czasu regularnie trafia do mojej ręki.
Przepis na zupę pomidorowo-paprykową jest właśnie z niej... Z drobnymi zmianami.



Składniki:

  • 5 dużych pomidorów
  • 2 duże czerwone papryki
  • duża cebula
  • 3 lyżki masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 50 ml bazyliowego koncentratu pomidorowego
  • garść listków bazylii
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 litra bulionu warzywnego
  1. Pomidory przelewamy wrzątkiem i obieramy ze skorki.
  2. Czerwoną paprykę, posmarowaną oliwą opiekamy kilka/kilkanaście minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopnii i obieramy ze skórki.
  3. Posiekaną drobno cebulę podsmażamy na złoto.
  4. Do cebuli dodajemy pomidory i smażymy pod przykryciem jeszcze kilka minut (można dolać troszkę wody).
  5. Cebulę z pomidorami, paprykę i resztę składników łączymy  i miksujemy w blenderze. W zależności od tego czy chcemy uzyskać zupę, czy sos, dodajemy bulion, lub nie.
  6. Zupę zagotowujemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print