Składniki:
- 1/2kg suszonej ciecierzycy
- 2 lyzeczki sody oczyszczonej
- 1 szkl tahini
- 1 lyzka soku z cytryny
- 2 zabki czosnku
- sol
- najlepsza oliwa
- Ciecierzyce zalać 1 litrem zimnej wody.
- Dodać 1 łyżeczkę sody i zostawić ciecierzycę na noc by napęczniała.
- Następnego dnia zlać wodę i przełożyć ciecierzycę do garnka.
- Zalać 1 litrem wody, dodać 1 łyżeczkę sody i gotować na bardzo małym ogniu przez ok.2 godziny (czasem godzina wystarczy).
- Gdy ciecierzyca będzie ugotowana (ma się rozpadać), zlać wodę do innego naczynia, ale nie wylewać.
- Ciecierzyce zmiksować z tahini na maksymalnie gładka pastę- jeśli masa będzie zbyt gęsta dolać odrobinę wcześniej odlanego płynu z gotowania ciecierzycy.
- Posolić, dodać sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Hummus rozsmarować na talerzyku tak by przykrywał jego brzegi i lekko ponad nie wystawał, polać oliwa i słodką papryka.
- Podawać z chlebkiem pita :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz