środa, 11 maja 2011

Hummus

Bardzo lubię hummus :) Tym razem korzystałam z tego przepisu :) Zwykle dodaję do samego hummusu jeszcze chilli, oliwę, więcej czosnku i soku z cytryny. Tym razem jednak chciałam żeby było klasycznie :) Było klasycznie i smacznie :)




Składniki:
  • 1/2kg suszonej ciecierzycy
  • 2 lyzeczki sody oczyszczonej
  • 1 szkl tahini
  • 1 lyzka soku z cytryny
  • 2 zabki czosnku
  • sol
  • najlepsza oliwa
  1. Ciecierzyce zalać 1 litrem zimnej wody.
  2. Dodać 1 łyżeczkę sody i zostawić ciecierzycę na noc by napęczniała. 
  3. Następnego dnia zlać wodę i przełożyć ciecierzycę do garnka.
  4. Zalać 1 litrem wody, dodać 1 łyżeczkę sody i gotować na bardzo małym ogniu przez ok.2 godziny (czasem godzina wystarczy). 
  5. Gdy ciecierzyca będzie ugotowana (ma się rozpadać), zlać wodę do innego naczynia, ale nie wylewać.
  6. Ciecierzyce zmiksować z tahini na maksymalnie gładka pastę- jeśli masa będzie zbyt gęsta dolać odrobinę wcześniej odlanego płynu z gotowania ciecierzycy. 
  7. Posolić, dodać sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek. 
  8. Hummus rozsmarować na talerzyku tak by przykrywał jego brzegi i lekko ponad nie wystawał, polać oliwa i słodką papryka. 
  9. Podawać z chlebkiem pita :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print