Bardzo lubię ruskie pierogi. Kiedyś wyłudzałam je na wielkie dziecięce oczy u mojej babci, teraz pierwszy raz w życiu zrobiłam je sama. Korzystałam po części z przepisu z bloga MojaQuchnia (farsz) po części z Waniliowo (ciasto). Efekt mnie zadowala :) Ciasto jest bardzo elastyczne, dzięki czemu po nałożeniu ogromnej ilości farszu, niemiłosiernie naciągane z każdej strony, nie rwie się. Farsz natomiast jest farszem z charakterem... Zdecydowanie opowiadam sie za dodaniem boczku :)
Ciasto:
- 3 szkl mąki
- 1 szkl wrzącej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
Farsz:
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- 250 g białego sera
- 1 jajko
- 300 g surowego boczku
- 300 g wędzonego boczku
- 5 szt cebul
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie farszu:
- Boczek pokroić,
- Na patelni podsmażać kilka minut surowy boczek.
- Dodać boczek wędzony i podsmażać jeszcze kilka minut.
- Pokroić cebulę i dodać do boczku. Smażyć aż się zeszkli.
- Ziemniaki rozgnieść, dodać do nich biały ser i wymieszać.
- Dodać skwarki z cebulą.
- Doprawić.
- Dodać jajko i wymieszać
Wykonanie ciasta:
- Mąkę wymieszać z solą.
- Zalać wrzącą wodą.
- Wymieszać drewnianą łyżką.
- Kiedy ciasto ostygnie dodać jajko i olej.
- Wszystko dokładnie zagnieść.
- Ciasto podzielić na 3 części.
- Po kolei rozwałkowywać ciasto, wykrawać z niego placki i lepić pierogi.
- Gotować na małym ogniu w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju ok 3-5 minut.
Podawać z zasmażaną cebulą, lub boczkiem, kwaśną śmietaną, polane olejem, lub masłem, posypane słodką papryką, albo w towarzystwie ziół, np. mięty, lub bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz