sobota, 14 maja 2011

Owsianka

Owsianki nie jadłam chyba od czasów przedszkolnych i do tej pory nie zastanawiałam się nad tym jak ona właściwie smakowała. Obojętność przerodziła się w ciekawość, kiedy kupiłam "Każdy może gotować" Jamiego Olivera.
Od dłuższego czasu rozważałam zmianę standardowo jedzonego na śniadanie serka homogenizowanego na coś bardziej pożywnego i płatki owsiane zdecydowanie spełniają ten warunek.Przeczytałam o niż miin.,że:

Płatki owsiane zawierają witaminy E,PP,B1,B6, oraz minerały jak magnez, czy selen.Ponadto zawierają łatwo strawne białko, nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik, oraz przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki.

 Właściwości owsianki :
  • obniża poziom złego cholesterolu we krwi
  • wpływa korzystnie na skórę i włosy ( głównie dzięki zawartości witamin z grupy B)
  • dostarcza nam niezbędnych witamin i minerałów
  • łagodzi stany depresyjne
  • skutecznie zwalczają zmęczenie
  • chronią przed nowotworami oraz miażdżycą
  • zapewniają większa sprawność fizyczną i psychiczną
  • skutecznie likwidują uczucie głodu
  • zapewniają uczucie sytości na wiele godzin ( 3-4 h)
  • wspomaga proces odchudzania

Owsianka z przepisu Jamiego, którą prezentuję wam poniżej jest zdecydowanie pozycją, którą warto na stałe wprowadzić do jadłospisu ;)

składniki:
  • 50 g płatków owsianych
  • 200 ml mleka
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki maku
  • ½ dojrzałego banana pokrojonego w cienkie plasterki
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka słodowego syropu kukurydzianego (syropu klonowego, syropu z agawy itd.)
  • do ozdoby: garść prażonych płatków migdałowych, wiórków kokosowych, prażonych orzechów włoskich, łyżeczka syropu kukurydzianego.
  1. Do garnka wlej mleko, wsyp płatki owsiane i dodaj szczyptę soli.
  2. Postaw garnek na średnim ogniu i gotuj 5-6 minut, jak najczęściej mieszając, aż owsianka uzyska kremową konsystencję.
  3. Na ok 2 min przed tym jak owsianka będzie gotowa (powinna bulgotać), dodaj banana, cynamon i syrop kukurydziany..
  4. Ozdób krojonym bananem, makiem i syropem kukurydzianym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print