Owsianki nie jadłam chyba od czasów przedszkolnych i do tej pory nie zastanawiałam się nad tym jak ona właściwie smakowała. Obojętność przerodziła się w ciekawość, kiedy kupiłam "Każdy może gotować" Jamiego Olivera.
Od dłuższego czasu rozważałam zmianę standardowo jedzonego na śniadanie serka homogenizowanego na coś bardziej pożywnego i płatki owsiane zdecydowanie spełniają ten warunek.Przeczytałam o niż miin.,że:
Płatki owsiane zawierają witaminy E,PP,B1,B6, oraz minerały jak magnez, czy selen.Ponadto zawierają łatwo strawne białko, nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik, oraz przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki.
Właściwości owsianki :
składniki:
Od dłuższego czasu rozważałam zmianę standardowo jedzonego na śniadanie serka homogenizowanego na coś bardziej pożywnego i płatki owsiane zdecydowanie spełniają ten warunek.Przeczytałam o niż miin.,że:
Płatki owsiane zawierają witaminy E,PP,B1,B6, oraz minerały jak magnez, czy selen.Ponadto zawierają łatwo strawne białko, nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik, oraz przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki.
Właściwości owsianki :
- obniża poziom złego cholesterolu we krwi
- wpływa korzystnie na skórę i włosy ( głównie dzięki zawartości witamin z grupy B)
- dostarcza nam niezbędnych witamin i minerałów
- łagodzi stany depresyjne
- skutecznie zwalczają zmęczenie
- chronią przed nowotworami oraz miażdżycą
- zapewniają większa sprawność fizyczną i psychiczną
- skutecznie likwidują uczucie głodu
- zapewniają uczucie sytości na wiele godzin ( 3-4 h)
- wspomaga proces odchudzania
Owsianka z przepisu Jamiego, którą prezentuję wam poniżej jest zdecydowanie pozycją, którą warto na stałe wprowadzić do jadłospisu ;)
- 50 g płatków owsianych
- 200 ml mleka
- szczypta soli
- ½ łyżeczki maku
- ½ dojrzałego banana pokrojonego w cienkie plasterki
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka słodowego syropu kukurydzianego (syropu klonowego, syropu z agawy itd.)
- do ozdoby: garść prażonych płatków migdałowych, wiórków kokosowych, prażonych orzechów włoskich, łyżeczka syropu kukurydzianego.
- Do garnka wlej mleko, wsyp płatki owsiane i dodaj szczyptę soli.
- Postaw garnek na średnim ogniu i gotuj 5-6 minut, jak najczęściej mieszając, aż owsianka uzyska kremową konsystencję.
- Na ok 2 min przed tym jak owsianka będzie gotowa (powinna bulgotać), dodaj banana, cynamon i syrop kukurydziany..
- Ozdób krojonym bananem, makiem i syropem kukurydzianym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz