sobota, 14 maja 2011

Pudding z tapioki

Matka Wikipedia mówi o tapioce że: "Tapioka to produkt skrobiowy otrzymany z maniokuZawiera lekkostrawne węglowodany i niewiele białka. Jest hipoalergiczna i pozbawiona smaku. Nie zawiera glutenu i pozbawiona jest cholesterolu. Tapioki w postaci mąki używa się jako zagęszczacza do sosów, musów. Granulat tapioki stosuje się do wyrobu legumin budyniów."

Pierwszy raz robiłam budyń z tapioki z tego przepisu. Był smaczny-taki tam waniliowy budyń, ale na kolana mnie nie powalił, więc szukałam dalej, aż trafiłan na przepis na stronie saveur. Wydawało mi się, że to może być właśnie to czego szukam. Zrobiłam... I zrobię jeszcze raz i jeszcze raz i jeszcze raz :D




Składniki:

  • 4 szklanki mleka
  • ½ szklanki tapioki
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 laska wanilii
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • cynamon-do ozdoby

  1. Mleko tapiokę, sól, oraz ziarno i wydrążoną laskę wanilii włóż do garnka.
  2. Gotuj na małym gazie, aż tapioka napęcznieje i stanie się przeźroczysta (25-30 min)
  3. Wymieszaj kremówkę z ¾ szkl cukru i żółtkiem jaja, po czym dodaj do tapioki.
  4. Gotuj ok 8-10 min.
  5. Ostudz.
  6. Ubij białka jaja, pod koniec dodając pozostałe ¼ cukru.
  7. Dodaj pianę z białek do wystudzonego puddingu i wymieszaj.
Uwagi: Następnym razem dokonam drobnej zmiany, mianowicie do ubijania białek zostawię połowę cukru, a nie 1/4 i całkowity czas gotowania skrócę do 30 min.

P.S. Tapioka jest bardzo wdzięczna w obróbce. Aby skrócić czas gotowania można ją uprzednio ok.1 godz. moczyć w ciepłej wodzie. Na pewno lada dzień będę korzystać z jej dobrodziejstwa po raz kolejny do zrobienia Bubble Tea. Jest troche przepisów w internecie: bubble tea 1Bubble tea 2Bubble tea 3 :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print