niedziela, 5 czerwca 2011

Scones

Gdybym wiedziała, że scony robi się tak łatwo i że są takie pyszne, to już dawno by się wpisały do moich ulubionych przepisów za swój, maślany smak i rozkoszną delikatność. Gorąco polecam scones z poniższego przepisu zaczerpniętego z Every Cake You Bake :)



składniki:

  • 350 g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 175 ml maślanki,
  • 85 g zimnego masła,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
  • szczypta soli,
  • garść rodzynków lub suszonej żurawiny
  1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
  2. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. 
  3. Dodać pokrojone w kostkę masło i opuszkami palców rozetrzeć z mąką, tak jak przygotowuje się kruszonkę. 
  4. Dodać cukier i cukier waniliowy.
  5. Do składników suchych dodać maślankę i posiekać wszystko nożem, do czasu aż składniki zaczną się łączyć, po czym szybko zagnieść ciasto w kulę (zasada taka sama, jak w przypadku mufinków - im dłużej wyrabiane, tym mniej puszyste).
  6. Rozwałkować na grubość 3-4 cm i wycinać krążki.
  7. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozkłóconym jajkiem.
  8. Piec w dobrze nagrzanym piekarniki około 15 minut, aż lekko się zarumienią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print