składniki:
- 350 g mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 175 ml maślanki,
- 85 g zimnego masła,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
- szczypta soli,
- garść rodzynków lub suszonej żurawiny
- Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
- Mąkę przesiać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
- Dodać pokrojone w kostkę masło i opuszkami palców rozetrzeć z mąką, tak jak przygotowuje się kruszonkę.
- Dodać cukier i cukier waniliowy.
- Do składników suchych dodać maślankę i posiekać wszystko nożem, do czasu aż składniki zaczną się łączyć, po czym szybko zagnieść ciasto w kulę (zasada taka sama, jak w przypadku mufinków - im dłużej wyrabiane, tym mniej puszyste).
- Rozwałkować na grubość 3-4 cm i wycinać krążki.
- Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozkłóconym jajkiem.
- Piec w dobrze nagrzanym piekarniki około 15 minut, aż lekko się zarumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz