Jajka w koszulkach to po prostu jajka wbijane bezpośrednio na wrzącą wodę i gotowane na niej bez skorupki. Obszernie pisze o sposobie gotowania jajek Julia Child i to rady z jej książki "Gotuj z Julią"przedstawiam wam poniżej.
Jajko w koszulce gotowane w wodzie bez dodatku octu |
Bardzo świeże jajo zachowa kształt po wrzuceniu do wody. Kiedy jednak nie mamy co do tego pewności możemy nakłuć jajko pinezką na szerszym czubku i zrobić otworek o głębokości ½ cm, aby uwolnić powietrze z komory (inaczej jajko pęknie). Umieścić nie więcej niż 4 jajka naraz w rondelku z wrzącą wodą. Parzyć przez dokładnie 10 sekund, a następnie wyjąć łyżką cedzakową.
Jajka w koszulkach można gotować zarówno w zwyczajnej wodzie (wtedy jednak nie zachowają takiego ładnego kształtu), jak i w wodzie z octem w proporcjach ¼ szklanki octu białego na 1 ½ litra wody. Do gotującej się wody należy ostrożnie wbijać jajka i gotować ok 4 minut. Białko powinno być już ścięte, ale żółtko nadal płynne.
Na zdjęciu widoczne jest jajko w koszulce podane na tej zupie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz