niedziela, 5 czerwca 2011

Jajka w koszulkach

Jajka w koszulkach to po prostu jajka wbijane bezpośrednio na wrzącą wodę i gotowane na niej bez skorupki. Obszernie pisze o sposobie gotowania jajek  Julia Child i to rady z jej książki "Gotuj z Julią"przedstawiam wam poniżej.

Jajko w koszulce gotowane w wodzie bez dodatku octu

Bardzo świeże jajo zachowa kształt po wrzuceniu do wody. Kiedy jednak nie mamy co do tego pewności możemy nakłuć jajko pinezką na szerszym czubku i zrobić otworek o głębokości ½ cm, aby uwolnić powietrze z komory (inaczej jajko pęknie). Umieścić nie więcej niż 4 jajka naraz w rondelku z wrzącą wodą. Parzyć przez dokładnie 10 sekund, a następnie wyjąć łyżką cedzakową.

Jajka w koszulkach można gotować zarówno w zwyczajnej wodzie (wtedy jednak nie zachowają takiego ładnego kształtu), jak i w wodzie z octem w proporcjach ¼ szklanki octu białego na 1 ½ litra wody. Do gotującej się wody należy ostrożnie wbijać jajka i gotować ok 4 minut. Białko powinno być już ścięte, ale żółtko nadal płynne.

Na zdjęciu widoczne jest jajko w koszulce podane na tej zupie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print