czwartek, 7 lipca 2011

Babeczki z ciasta francuskiego

Lubię babeczki :) Jest z nimi trochę roboty, ale końcowy efekt jest tak uroczy, że na prawdę warto się trochę napracować :) Polecam słuchać w trakcie Fever Ray, którym na amen zaraził mnie brat (dzięki ci!) :)



Składniki babeczki:
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 2 op. budyniu waniliowego
  • 0,5 l. pełnego mleka
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki serka mascarpone
  • 3/4 szkl. cukru
Składniki na pomarańczową glazurę:
  • 1⁄4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1⁄4 szklanki cukru
  • 1⁄2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka żelatyny namoczonej w 2 łyżkach zimnej wody
  • 1 pomarańcza
  • sok z 1 cytryny
Glazura pomarańczowa:
  1. Sok pomarańczowy z cukrem, wanilią i solą podgrzewać do rozpuszczenia cukru.
  2. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
  3. Chłodzić ok godziny w lodówce.
  4. Cząstki pomarańczy wykroić nożem (tak by otrzymać kawałeczki bez skórki)
  5. Do soku pomarańczowego dodać sok z cytryny i pomarańcze i wstawić do lodówki do czasu aż galaretka lekko stężeje.
  6. W tym czasie przygotować babeczki. Po napełnieniu ich budyniem, wykładać na nie pomarańcze w glazurze.
  7. Ozdobić wg.uznania (u mnie sercami z białej czekolady wyciętymi wykrawaczką)
Babeczki:
  1. Piekarnik nagrzać do 180 st.C.
  2. Z ciasta francuskiego powycinać krążki i piec je w foremkach ok 10-13min.
  3. Po wyjęciu z piekarnika wyrośnięte babeczki poprzebijać końcówką łyżeczki (aby można było wypełnić je nadzieniem).
  4. Budynie zrobić wg.przepisu na opakowaniu i ostudzić.
  5. Masło zmiksować z serkiem mascarpone i cukrem.
  6. W trakcie miksowania dodawać po łyżce budyniu.
  7. Gotową masę odstawić do lodówki.
  8. Kiedy masa trochę stężeje napełniać nią rękaw i wypełniać babeczki.
  9. Ozdobić glazurą i wstawić do lodówki na noc :)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print