Składniki babeczki:
- 1 op. ciasta francuskiego
- 2 op. budyniu waniliowego
- 0,5 l. pełnego mleka
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki serka mascarpone
- 3/4 szkl. cukru
Składniki na pomarańczową glazurę:
- 1⁄4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1⁄4 szklanki cukru
- 1⁄2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 1 łyżeczka żelatyny namoczonej w 2 łyżkach zimnej wody
- 1 pomarańcza
- sok z 1 cytryny
- Sok pomarańczowy z cukrem, wanilią i solą podgrzewać do rozpuszczenia cukru.
- Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
- Chłodzić ok godziny w lodówce.
- Cząstki pomarańczy wykroić nożem (tak by otrzymać kawałeczki bez skórki)
- Do soku pomarańczowego dodać sok z cytryny i pomarańcze i wstawić do lodówki do czasu aż galaretka lekko stężeje.
- W tym czasie przygotować babeczki. Po napełnieniu ich budyniem, wykładać na nie pomarańcze w glazurze.
- Ozdobić wg.uznania (u mnie sercami z białej czekolady wyciętymi wykrawaczką)
- Piekarnik nagrzać do 180 st.C.
- Z ciasta francuskiego powycinać krążki i piec je w foremkach ok 10-13min.
- Po wyjęciu z piekarnika wyrośnięte babeczki poprzebijać końcówką łyżeczki (aby można było wypełnić je nadzieniem).
- Budynie zrobić wg.przepisu na opakowaniu i ostudzić.
- Masło zmiksować z serkiem mascarpone i cukrem.
- W trakcie miksowania dodawać po łyżce budyniu.
- Gotową masę odstawić do lodówki.
- Kiedy masa trochę stężeje napełniać nią rękaw i wypełniać babeczki.
- Ozdobić glazurą i wstawić do lodówki na noc :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz