Składniki na 6 porcji
Czas wykonania ok 30 min
Czas chłodzenia ok 6 godz.
Na pianki kokosowe:
- Olej do wysmarowania foremki
- 6 łyżek mleka kokosowego
- 3łyżki cukru
- 1⁄4 łyżeczki soli
- 1 1⁄2 łyżeczki żęlatyny namoczonej w 1 łyżce zimnej wody
- 3 białka jaja
Truskawki:
- 1⁄4 szklanki świeżo wyciskanego soku z pomarańczy
- 1⁄4 szklanki cukru
- 1⁄4 łyżeczki ekstraktu z wanilii (u mnie laska wanilii)
- szczypta soli
- 1⁄4 łyżeczki żelatyny namoczonej w 1 łyżce zimnej wody
- 27 szt. truskawek przeciętych na pół
- skórka starta z 1/2 cytryny
- liście mięty do ozdoby
- Mleko kokosowe podgrzać z 2 łyżkami cukru i solą i gotować 4 minut.
- Dodać namoczoną żelatynę i odstawić do ostygnięcia.
- Płaską, prostokątną foremkę wysmarować olejem.
- Białka ubić; pod koniec ubijania dodać pozostałą łyżkę cukru.
- Białka wymieszać z mlekiem kokosowym i odstawić do lodówki na minimum 6 godzin.
- Sok pomarańczowy z cukrem, wanilią i solą podgrzewać do rozpuszczenia cukru.
- Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
- Chłodzić ok godziny w lodówce.
- Do soku pomarańczowego dodać skórkę z cytryny i truskawki.
- Piankę kokosową pokroić na równej wielkości kwadraciki.
- Ułożyć na talerzu truskawki w pomarańczowej glazurze, poukładać między nie kokosowe pianki i ozdobić listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz