środa, 6 lipca 2011

Kokosowe pianki z glazurowanymi truskawkami

Zaczarowało mnie to zdjęcie i połączenie aromatów w tym przepisie. Deser okazał się dokładnie taki na jaki wygląda:efemeryczny i idealnie zrównoważony w kontrastach. Puszysta, delikatna, matowa, bielusieńka pianka kokosowa, mięsiste, krwistoczerwone truskawki glazurowane w pomarańczowo-waniliowym syropie i delikatne włochate listki mięty... Gorąco polecam!


Składniki na 6 porcji
Czas wykonania ok 30 min
Czas chłodzenia ok 6 godz.

Na pianki kokosowe:
  1. Olej do wysmarowania foremki
  2. 6  łyżek mleka kokosowego
  3. 3łyżki cukru
  4. 1⁄4 łyżeczki soli
  5. 1 1⁄2 łyżeczki żęlatyny namoczonej w 1 łyżce zimnej wody
  6. 3 białka jaja
Truskawki:
  1. 1⁄4 szklanki świeżo wyciskanego soku z pomarańczy
  2. 1⁄4 szklanki cukru
  3. 1⁄4 łyżeczki ekstraktu z wanilii (u mnie laska wanilii)
  4. szczypta soli
  5. 1⁄4 łyżeczki żelatyny namoczonej w 1 łyżce zimnej wody
  6. 27 szt. truskawek przeciętych na pół
  7. skórka starta z 1/2 cytryny
  8. liście mięty do ozdoby
  1.  Mleko kokosowe podgrzać z 2 łyżkami cukru i solą i gotować 4 minut.
  2. Dodać namoczoną żelatynę i odstawić do ostygnięcia.
  3. Płaską, prostokątną foremkę wysmarować olejem.
  4. Białka ubić; pod koniec ubijania dodać pozostałą łyżkę cukru.
  5. Białka wymieszać z mlekiem kokosowym i odstawić do lodówki na minimum 6 godzin.
  6. Sok pomarańczowy z cukrem, wanilią i solą podgrzewać do rozpuszczenia cukru.
  7. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
  8. Chłodzić ok godziny w lodówce.
  9. Do soku pomarańczowego dodać skórkę z cytryny i truskawki.
  10. Piankę kokosową pokroić na równej wielkości kwadraciki.
  11. Ułożyć na talerzu truskawki w pomarańczowej glazurze, poukładać między nie kokosowe pianki i ozdobić listkami mięty.
Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print