Bajaderka - kuliste ciastko wytwarzane z odpadów cukierniczych (po produkcji ciast i ciastek), kakaa, czekolady i bakalii, obtaczane zwykle w wiórkach kokosowych, lub orzechach.
Zostało mi trochę biszkoptu z lamingtonów, więc postanowiłam zrobić bajaderki, wzorując się na tym przepisie :) Ponieważ został mi zwykły, biały biszkopt, wyszły bladziutkie... Hmmm... Powiedźmy że prezentowana poniżej wersja to "Królewna Śnieżka" wśród bajaderek ;)
Ciastka wyszły smakowicie :) Szybkie i idealne do porannej kawy... Szczególnie jeżeli pogoda rozleniwia jak dziś ;)
- ciasto czekoladowe lub kakaowe (u mnie siłą rzeczy biały biszkopt),
- 4 łyżki marmolady wieloowocowej,
- 4 łyżki amaretto,
- 200 g czekolady deserowej,
- 200 ml śmietanki,
- pokrojone bakalie (u mnie wiórki kokosowe)
- W rondelku o grubym dnie zagotować śmietankę kremówkę.
- Zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia i ostudzić.
- Placek pokruszyć.
- Do placka dodać alkohol i marmoladę i dokładnie wymieszać.
- Ucierając dodawać stopniowo rozpuszczoną czekoladę uważając, żeby masa nie była zbyt rzadka.
- Na koniec dodać bakalie. Ponownie wymieszać.
- Dłonią formować kule o średnicy dużego orzecha włoskiego i obtaczać w wiórkach kokosowych.
- Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Smacznego!
Bardzo podoba mi się Twoja jaśniejsza wersja , z delikatnym czekoladowym smakiem . super :)
OdpowiedzUsuń