Lamingtony - tradycyjne australijskie ciastka biszkoptowe oblane lukrem kakaowym i obtoczone w wiórkach kokosowych.
Moje lamingtony są nieco oszukane, bo obtaczane w białej masie i z nadzieniem z galaretki śmietankowej i truskawkowej. Jednym słowem wersja exclusive ;) Korzystałam z tego przepisu w kwestii lukru, biszkopt miał być bardzo delikatny, więc zrobiłam taki, a galaretki to w zasadzie płatki panna cotty.
Składniki na lukier:
- 750 g cukru pudru
- 70 g niesolonego masła, pokrojonego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 220 ml wrzącej wody
- 250 g wiórków kokosowych
Składniki na biszkopt:
- 25 g roztopionego masła + dodatkowo do wysmarowania formy
- 100 g mąki + dodatkowo do obsypania formy
- 4 jajka (o temperaturze pokojowej)
- 100 g cukru pudru cukier puder do posypania
Składniki galaretkę:
- 2 łyżki żelatyny w proszku namoczone w 4 łyżkach zimnej wody
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 250 ml śmietanki kremówki
- 150 ml pełnego mleka
- 1 tabliczka białej czekolady
- 4 czubate łyżki dżemu truskawkowego
Lukier:
- W misce wymieszać cukier puder, masło, ekstrakt z wanilii i wrzącą wodę. Wymieszać na gładką masę.
- Miskę umieścić na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością wody i mieszać powstały lukier przez 2 - 3 minuty. Lukier powinien być dość rzadki, aby lepiej wsiąknął w biszkopty.
Biszkopt:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Formę o średnicy 23 cm wysmarować cienko roztopionym masłem, spód wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia i jeszcze raz posmarować masłem i posypać mąką.
- Mikserem ubić jajka z cukrem pudrem na puszysty i jasny krem (ok.10min).
- Przesiać mąkę do ubitego kremu i bardzo delikatnie wymieszać metalową łyżką.
- Dodać rozpuszczone masło i również delikatnie wymieszać.
- Natychmiast przelać ciasto do przygotowanej formy i włożyć do nagrzanego piekarnika.
- Piec przez około 13- 15 minut lub do uzyskania lekko złotego koloru.
- Po ostudzeniu z ciasta wyciąć krążki, przekroić je wzdłuż na pół, a potem jeszcze raz na półokręgi.
- Niewielką (ja nie miałam już wolnej wiec pozostawiłam masę w rondelku) brytfankę wysmarować masłem.
- Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut.
- Do rondelka wlać śmietankę kremówkę i mleko, dodać cukier i cukier waniliowy.
- Mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści.
- Doprowadzić do zagotowania, odstawić z ognia.
- Dodać połamaną w cząstki czekoladę i mieszać aż się rozpuści.
- Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści.
- Podzielić na pół; jedną połowę pozostawić w rondelku, drugą przelać do przygotowanego naczynia i wymieszać z dżemem truskawkowym.
- Odstawić do wystudzenia (najlepiej na noc)
- Po wystudzeniu wyciąć okrągłą foremką walce, przekroić je na pół i dalej na ok 0,5 cm plasterki - półokręgi ;)
- Wziąć dwa biszkoptowe półokręgi i ułożyć na pierwszym po jednym półokręgu masy truskawkowej i waniliowej i przykryć drugim.
- Delikatnie docisnąć palcami.
- Trzymając miskę z lukrem na garnku z gorącą wodą, maczać boki przygotowanych ciasteczek i obtaczać w wysypanych na papier do pieczenia wiórkach kokosowych i odkładać na metalową kratkę do zastygnięcia. Operacje powtarzamy aż do pomyślnego zużycia wszystkich składników. Z okrawków biszkoptowych można zrobić "blade"bajaderki ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz