środa, 6 lipca 2011

Lamingtony


Lamingtony - tradycyjne australijskie ciastka biszkoptowe oblane lukrem kakaowym i obtoczone w wiórkach kokosowych. 

Moje lamingtony są nieco oszukane, bo obtaczane w białej masie i z nadzieniem z galaretki śmietankowej i truskawkowej. Jednym słowem wersja exclusive ;) Korzystałam z tego przepisu w kwestii lukru, biszkopt miał być bardzo delikatny, więc zrobiłam taki, a galaretki to w zasadzie płatki panna cotty.

 
Składniki na lukier:
  • 750 g cukru pudru
  • 70 g niesolonego masła, pokrojonego 
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
  • 220 ml wrzącej wody 
  • 250 g wiórków kokosowych 
Składniki na biszkopt:
  • 25 g roztopionego masła + dodatkowo do wysmarowania formy
  • 100 g mąki + dodatkowo do obsypania formy 
  • 4 jajka (o temperaturze pokojowej) 
  • 100 g cukru pudru cukier puder do posypania
 Składniki galaretkę:
  • 2 łyżki żelatyny w proszku namoczone w 4 łyżkach zimnej wody
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 150 ml pełnego mleka
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 4 czubate łyżki dżemu truskawkowego

Lukier:  
  1. W misce wymieszać cukier puder, masło, ekstrakt z wanilii i wrzącą wodę. Wymieszać na gładką masę. 
  2. Miskę umieścić na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością wody i mieszać powstały lukier przez 2 - 3 minuty. Lukier powinien być dość rzadki, aby lepiej wsiąknął w biszkopty. 
Biszkopt:
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 
  2. Formę o średnicy 23 cm wysmarować cienko roztopionym masłem, spód wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia i jeszcze raz posmarować masłem i posypać mąką. 
  3. Mikserem ubić jajka z cukrem pudrem na puszysty i jasny krem (ok.10min). 
  4. Przesiać mąkę do ubitego kremu i bardzo delikatnie wymieszać metalową łyżką. 
  5. Dodać rozpuszczone masło i również delikatnie wymieszać. 
  6. Natychmiast przelać ciasto do przygotowanej formy i włożyć do nagrzanego piekarnika. 
  7. Piec przez około 13- 15 minut lub do uzyskania lekko złotego koloru.
  8. Po ostudzeniu z ciasta wyciąć krążki, przekroić je wzdłuż na pół, a potem jeszcze raz na półokręgi.
 Galaretka (zrobić dzień wcześniej):  
  1. Niewielką (ja nie miałam już wolnej wiec pozostawiłam masę w rondelku) brytfankę wysmarować masłem.
  2. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut.  
  3. Do rondelka wlać śmietankę kremówkę i mleko, dodać cukier i cukier waniliowy. 
  4. Mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści. 
  5. Doprowadzić do zagotowania, odstawić z ognia.
  6. Dodać połamaną w cząstki czekoladę i mieszać aż się rozpuści.
  7. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści. 
  8. Podzielić na pół; jedną połowę pozostawić w rondelku, drugą przelać do przygotowanego naczynia i wymieszać z dżemem truskawkowym.
  9. Odstawić do wystudzenia (najlepiej na noc)
  10. Po wystudzeniu wyciąć okrągłą foremką walce, przekroić je na pół i dalej na ok 0,5 cm plasterki - półokręgi ;)
Konstruowanie ciastka:
  1.  Wziąć dwa biszkoptowe półokręgi i ułożyć na pierwszym po jednym półokręgu masy truskawkowej i waniliowej i przykryć drugim.
  2. Delikatnie docisnąć palcami.
  3. Trzymając miskę z lukrem na garnku z gorącą wodą, maczać boki przygotowanych ciasteczek i obtaczać w wysypanych na papier do pieczenia wiórkach kokosowych i odkładać na metalową kratkę do zastygnięcia. Operacje powtarzamy aż do pomyślnego zużycia wszystkich składników. Z okrawków biszkoptowych można zrobić "blade"bajaderki ;)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print