Składniki na pierożki:
- 2 szkl mąki pszennej
- 0,5 szkl ciepłej wody
- szczypta soli
- 1 pierś z kurczaka
- 0,5 pęczka kolendry
- 2 cm imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- szczypta chilli
Składniki na sos:
- sok i skórka z 0,5 limonki
- 1/4 szkl ciepłej wody
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1/2 papryczki chilli
- garść listków kolendry
- 1 łyzka sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- Z mąki, wody i soli zagnieść ciasto.
- Wyrobione na gładką masę włożyć do lodówki na 20 min.
- Kurczaka zmiksować w blenderze razem z pozostałymi składnikami.
- Ciasto cienko rozwałkować, wycinać szklanką okręgi i formować pierożki.
- Gotować na parze ok 10 min. W tym czasie przygotować sos.
- Wszystkie składniki, poza kolendrą włożyć go garnka.
- Całość zredukować, aż zmniejszy objętość o połowę i zgęstnieje.
- Przestudzić. Przed podaniem dodać drobno posiekaną kolendrę.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz