niedziela, 30 października 2011

Azjatyckie pierożki

Na imprezę imieninową mamy robiliśmy min. sushi. Aby urozmaicić maki i uramaki (z ryżem na zewnątrz) zrobiłam też azjatyckie pierożki z mięsem (można oczywiście zastąpić tofu). Przepis z "rewolucji na talerzu".



Składniki na pierożki:
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 0,5 szkl ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 1 pierś z kurczaka
  • 0,5 pęczka kolendry
  • 2 cm imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • szczypta chilli
Składniki na sos:
  • sok i skórka z 0,5 limonki
  • 1/4 szkl ciepłej wody
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1/2 papryczki chilli
  • garść listków kolendry
  • 1 łyzka sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  1. Z mąki, wody i soli zagnieść ciasto.
  2. Wyrobione na gładką masę włożyć do lodówki na 20 min.
  3. Kurczaka zmiksować w blenderze razem z pozostałymi składnikami.
  4. Ciasto cienko rozwałkować, wycinać szklanką okręgi i formować pierożki.
  5. Gotować na parze ok 10 min. W tym czasie przygotować sos.
  6. Wszystkie składniki, poza kolendrą włożyć go garnka. 
  7. Całość zredukować, aż zmniejszy objętość o połowę i zgęstnieje.
  8. Przestudzić. Przed podaniem dodać drobno posiekaną kolendrę.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print