Przepis oparty na nr 40(44) Palce Lizać.
Składniki:
- 10 pieczarek (lub suszonych grzybów shitake)
- 2 marchewki
- 3 dymki
- 1 op. chińskiego makaronu jajecznego
- 1 op. tofu
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Sos:
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 3 łyżki pasty tahini (lub masła orzechowego)
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki wody.
- Makaron przygotuj wg.instrukcji na opakowaniu.
- Marchewki pokrój w słupki, a dymkę i pieczarki w plasterki.
- Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż warzywa do momentu, aż będą al dente.
- Wymieszaj składniki sosu.
- Tofu odsącz, pokrój w średniej wielkości prostokąty, posól i podsmaż na oddzielnej patelni (Ja nie chciałam już używać więcej oleju i smażyłam na patelni beztłuszczowej, aczkolwiek tofu jest smaczniejsze i równomiernie obsmażone, kiedy wrzuca się je na głębszy tłuszcz).
- Do podsmażonych warzyw dodaj makaron, sos i tofu.
- Delikatnie wymieszaj i zaraz podawaj.
P.S.W oryginalnym przepisie jest jeszcze 1 pęczek kolendry, bakłażan, grzyby shitake (zalane wrzątkiem i namoczone 30 min.) i boczniaki. Następnym razem zrobię pełniejszą wersję, a tą i tak polecam- sos w moje gusta trafia idealnie ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz