poniedziałek, 28 listopada 2011

Naleśniki meksykańskie

Jedzenie idealne na imprezę. Naleśniki i farsz można przygotować dzień wcześniej, a w dzień imprezy tylko nałożyć farsz. Kiedy goście zgłodnieją wstawić blachę pełną naleśników do piekarnika i bez stresu zajmować się gośćmi :) Idealne jedzonko do pracy, do zamrożenia, do odgrzewania. Gorąco polecam :)



Składniki na naleśniki:
  • 150 g przesianej mąki
  • 2 jajka
  • 250 ml pełnego mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wody mineralnej

Składniki na farsz:

  • 200 gr żółtego sera utartego na tarce
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1/3 szkl śmietany kremówki
  • przyprawa meksykańska, chilli, sól

  1. Wszystkie składniki na ciasto zmiksować i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min.
  2. W tym czasie przygotować farsz.
  3. Pierś z kurczaka ugotować i pociąć na drobne kawałki.
  4. Na patelni zeszklić cebulę, dodać pierś z kurczaka,1/3 szkl śmietany kremówki, a na sam koniec poszatkowany czosnek.
  5. Wymieszać cebulę i kurczaka z serem, fasolą, kukurydzą i pomidorami.
  6. Doprawić do smaku i odstawić do ostygnięcia.
  7. Usmażyć naleśniki.
  8. Piekarnik nagrzać do 180 st.C.
  9. Ostudzony farsz zawijać w naleśniki (jak krokiety), układać na blasze i piec od nagrzanego piekarnika przez ok 5 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print