Bezwzględnie obowiązkowa pozycja świąteczna ;) Nic dodać, nic ująć :)
Składniki na 2 sztuki:
- 50 dag mąki plus 3 łyżki
- 10 dag cukru
- 4 łyżki masła
- 3 dag drożdży
- 1 szkl. mleka
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- szczypta kurkumy
Składniki na masę makową:
- 40 dag maku
- 3 szkl mleka
- 10 dag płynnego miodu
- 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- 5 dag rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej, oraz cytrynowej
- 10 dag siekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki rumu
Sposób wykonania:
- Mleko lekko podgrzej, wkrusz drożdże, posyp łyżką cukru, oraz mąki i odstaw w ciepłe miejsce na 20 min.
- Jajka i żółtka ubij mikserem zresztą cukru, cukrem waniliowym, szczyptą soli oraz kurkumy.
- Dodaj wyrośnięte drożdże i przesianą mąkę.
- Wyrób elastyczne ciasto (min 8 minut) i odstaw na 30 min do wyrośnięcia.
- Mak zalej mlekiem i gotuj ok 30 min.
- Osącz i zmiel dwa razy w maszynce.
- Rodzynki zalej rumem i odstaw na 5 min.
- Mak wymieszaj z miodem i żółtkami.
- Jedno białko ubij na puszystą pianę, pod koniec dodając odrobinę cukru; pozostałe dwa białka przełóż do miseczki (przydadzą się do smarowania strucli).
- Dodaj do maku osączone rodzynki, pozostałe bakalie, oraz ubite białko.
- Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części.
- Każdą rozwałkuj na prostokąt grubości ok 1 cm.
- Posmaruj białkiem.
- Na każdym placku rozsmaruj połowę masy makowej. Zwiń w rulon.
- Równo zawiń w papier do pieczenia.
- Odstaw do wyrośnięcia na ok 20 min.
- Piecz 45 min w temp. 180 st.C od nagrzanego piekarnika.
- Po ostudzeniu udekoruj.
Przepis pochodzi z „Pani Domu Boże Narodzenie 2011”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz