środa, 30 listopada 2011

Strucla makowa

Bezwzględnie obowiązkowa pozycja świąteczna ;) Nic dodać, nic ująć :)



Składniki na 2 sztuki:
  • 50 dag mąki plus 3 łyżki
  • 10 dag cukru
  • 4 łyżki masła
  • 3 dag drożdży
  • 1 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • szczypta kurkumy

Składniki na masę makową:
  • 40 dag maku
  • 3 szkl mleka
  • 10 dag płynnego miodu
  • 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 5 dag rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej, oraz cytrynowej
  • 10 dag siekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki rumu

Sposób wykonania:
  1. Mleko lekko podgrzej, wkrusz drożdże, posyp łyżką cukru, oraz mąki i odstaw w ciepłe miejsce na 20 min.
  2. Jajka i żółtka ubij mikserem zresztą cukru, cukrem waniliowym, szczyptą soli oraz kurkumy.
  3. Dodaj wyrośnięte drożdże i przesianą mąkę.
  4. Wyrób elastyczne ciasto (min 8 minut) i odstaw na 30 min do wyrośnięcia.
  5. Mak zalej mlekiem i gotuj ok 30 min.
  6. Osącz i zmiel dwa razy w maszynce.
  7. Rodzynki zalej rumem i odstaw na 5 min.
  8. Mak wymieszaj z miodem i żółtkami.
  9. Jedno białko ubij na puszystą pianę, pod koniec dodając odrobinę cukru; pozostałe dwa białka przełóż do miseczki (przydadzą się do smarowania strucli).
  10. Dodaj do maku osączone rodzynki, pozostałe bakalie, oraz ubite białko.
  11. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części.
  12. Każdą rozwałkuj na prostokąt grubości ok 1 cm.
  13. Posmaruj białkiem.
  14. Na każdym placku rozsmaruj połowę masy makowej. Zwiń w rulon.
  15. Równo zawiń w papier do pieczenia.
  16. Odstaw do wyrośnięcia na ok 20 min.
  17. Piecz 45 min w temp. 180 st.C od nagrzanego piekarnika.
  18. Po ostudzeniu udekoruj.

Przepis pochodzi z „Pani Domu Boże Narodzenie 2011”

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print