Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.
Składniki:
- 1 szklanka z górką mąki razowej (użyłam 1850 orkiszowej)
- 1/2 szklanki z górką płatków owsianych (użyłam błyskawicznych)
- 1/2 szklanki mielonych migdałów (lub orzechów)
- 1/2 szklanki cukru (użyłam trzcinowego nierafinowanego)
- 1 łyżka cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu lub 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
- 100 g masła (1/2 szklanki) miękkiego lub roztopionego i ostudzonego
- 1 pełna łyżka miodu
- 1/2 szklanki powideł śliwkowych
- 1 duże jajko
- 100 - 150 g ciemnej czekolady, pokrojonej w kosteczkę
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
- Do dużej miski wsypać mąkę, płatki owsiane, mielone migdały, cukier, cukier wanilinowy, kakao, sodę, sól i cynamon lub przyprawę piernikową. Wymieszać.
- W oddzielnej misce zmiksować lub wymieszać miękkie lub roztopione masło z miodem, powidłami i jajkiem.
- Płynną masę dodać do sypkich składników i krótko zmiksować lub wymieszać na jednolitą masę, na koniec połączyć z czekoladą.
- Nakładać po 1 łyżce masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec przez około 13 - 15 minut (ciasteczka po wyjęciu z piekarnika będą jeszcze miękkie, po ostygnięciu odpowiednio zastygną).
bardzo smaczne. dzięki za poczęstunek :)
OdpowiedzUsuńJa dziękuję za odwiedzinki :)
OdpowiedzUsuńNie ma nic lepszego, niż przecudni goście ;)