Bardzo szybko, bardzo łatwo, bardzo zdrowo :) Trzeba Was jeszcze zachęcać? ;)
Składniki:
- 2 jajka ugotowane na półtwardo
- 6 szt. paluszków krabowych
- 1 szkl. poszatkowanej sałaty lodowej
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- ½ łyżeczki sosu winegret
- sól i pieprz
Sposób wykonania:
- Ułóż na talerzach po ½ szkl. sałaty lodowej
- Włóż jajka do zimnej wody, zagotuj, zmniejsz o 1/3 ogień i gotój jeszcze 3-4 min (w zależności od wielkości jajka). Jest to bardzo ważne, ponieważ białka jajek gotowane we wrzącej wodzie robią się gumowate.
- Chłodź jajka w lodowatej wodzie ok 10 min.
- Paluszki krabowe potnij w bardzo cienkie paski i ułóż na sałacie.
- Polej je sokiem z cytryny i dopraw solą i pieprzem.
- Na paluszkach krabowych połóż jajko i skrop je sokiem winegret.
- Tak przygotowaną potrawę możemy podawać także jako przystawkę.
Przepis inspirowany pozycją: „Jajka” Michel Roux
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz