niedziela, 18 grudnia 2011

Jajka na nitkach krabowych

Bardzo szybko, bardzo łatwo, bardzo zdrowo :) Trzeba Was jeszcze zachęcać? ;)



Składniki:
  • 2 jajka ugotowane na półtwardo
  • 6 szt. paluszków krabowych
  • 1 szkl. poszatkowanej sałaty lodowej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki sosu winegret
  • sól i pieprz

Sposób wykonania:
  1. Ułóż na talerzach po ½ szkl. sałaty lodowej
  2. Włóż jajka do zimnej wody, zagotuj, zmniejsz o 1/3 ogień i gotój jeszcze 3-4 min (w zależności od wielkości jajka). Jest to bardzo ważne, ponieważ białka jajek gotowane we wrzącej wodzie robią się gumowate.
  3. Chłodź jajka w lodowatej wodzie ok 10 min.
  4. Paluszki krabowe potnij w bardzo cienkie paski i ułóż na sałacie.
  5. Polej je sokiem z cytryny i dopraw solą i pieprzem.
  6. Na paluszkach krabowych połóż jajko i skrop je sokiem winegret.
  7. Tak przygotowaną potrawę możemy podawać także jako przystawkę.

Przepis inspirowany pozycją: „Jajka” Michel Roux

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print