niedziela, 18 grudnia 2011

Zupa kukurydziana

Za kukurydzą z puszki nie przepadam-za słodka jest... Lubię jednak przełamywać uprzedzenia :) Zaprzyjaźniłam więc kukurydzę z warzywami korzennymi, żółtym serem, fetą i prażonym słonecznikiem :) Buła genialnie dopełnia całość :) Polecam :)



Składniki na zupę:
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 żółta papryka
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki sera cheddar
  • 2 łyżki fety
  • 200 ml wody (lub jeżeli mamy, wywaru z warzyw)
  • do smaku; sól, pieprz, słodka papryka, chilli
  • do ozdoby: łyżka fety, prażony słonecznik, pomidorki koktajlowe
  1. Wydrąż paprykę, cebulę i marchewkę obierz, odetnij końcówkę selera naciowego, po czym pokrój wszystkie warzywa na 4 części.
  2. Piekarnik nagrzej do 200 st. C.
  3. Pokrojone warzywa wraz z obranym czosnkiem wyłóż na blachę i piecz od nagrzanego piekarnika ok 25 min.
  4. Upieczone warzywa przełóż do garnka, dodaj kukurydzę, wodę i przyprawy i gotuj ok 15 min.
  5. Pod koniec gotowania dodaj ser żółty i ser feta, po czym zmiksuj zupę blenderem.
  6. Podawaj z uprażonym (ok 3 min.) na gorącej patelni słonecznikiem i pokruszonym serem feta.
Jeżeli masz chwilę czasu w trakcie pieczenia warzyw możesz przygotować sobie pyszną drożdżową bułeczkę, która będzie idealnie komponować się z zupą.

Składniki na zaczyn:
  • 1 łyżeczka świeżych drożdży
  • szczypta cukru
  • 3 czubate łyżeczki mąki
  • 3 łyżeczki ciepłego mleka
Pozostałe składniki:
  • 2 łyżeczki jogurtu
  • 3 łyżeczki mleka
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1 łyżeczka otrębów pszennych
  • 2 łyżeczki tartego sera
  • szczypta soli
  1. Przed pokrojeniem warzyw wymieszaj w misce składniki na zaczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 15 min.
  2. W tym czasie umyj i przygotuj warzywa.
  3. Do zaczynu dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj ok 5-8 min. Jest to bardzo ważne- o sukcesie ciasta drożdżowego w dużej mierze decyduje to ile pasji włożymy w wyrabianie ciasta. Potraktuj to jako dobrą zabawę- ciasto drożdżowe ma strukturę podobną do piankowych piłek antystresowych ;)
  4. Wyrobioną bułeczkę włóż z powrotem do miski i ponownie przykryj ściereczką.
  5. Kiedy warzywa się upieką wyłóż bułeczkę na blachę, posmaruj wodą, wykrój na niej nożykiem krzyżyk i posyp szczypta tartego sera. Jeżeli chcesz, możesz z niej zrobić dwie mniejsze bułki, ale wtedy czas pieczenia skróć o ok 7 min.
  6. Piecz w temp. Ok 180 st.C ok 25 min.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print