Przepis bardzo szybki, ale mimo tego kurczak jest bardzo smaczny :) Gorąco polecam wszystkim zapracowanym :)
Pierś kurczaka ze smażoną marchwią
2 porcje
Składniki na pierś:
- 1 łyżka musztardy dijon
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 2 piersi z kurczaka (ok.300-350 g każda)
- Garść rukoli wymieszanej z oliwą i octem winnym
- 2 starte marchewki wymieszane z pietruszką, szczyptą soli i pieprzu, przesmażone lekko na patelni beztłuszczowej
- Piekarnik nagrzej do 220 st.C.
- W małej misce połącz wszystkie składniki na glazurę i wymieszaj na gładką masę.
- Pierś kurczaka natrzyj glazurą, po czym włóż ją do niewielkiego naczynia żaroodpornego i polej resztą glazury.
- Piecz 15-20 min.
- Potnij pierś w plastry ok 1 cm.
- Podawaj na rukoli w towarzystwie np. przesmażonej marchewki.
Przepis pochodzi z książki: Avner Laskin „Miód. Ponad 75 smakowitych i zdrowych przepisów”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz