niedziela, 18 grudnia 2011

Kurczak miodowy

Przepis bardzo szybki, ale mimo tego kurczak jest bardzo smaczny :) Gorąco polecam wszystkim zapracowanym :)



Pierś kurczaka ze smażoną marchwią
2 porcje

Składniki na pierś:
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 2 piersi z kurczaka (ok.300-350 g każda)
  • Garść rukoli wymieszanej z oliwą i octem winnym
  • 2 starte marchewki wymieszane z pietruszką, szczyptą soli i pieprzu, przesmażone lekko na patelni beztłuszczowej

  1. Piekarnik nagrzej do 220 st.C.
  2. W małej misce połącz wszystkie  składniki na glazurę i wymieszaj na gładką masę.
  3. Pierś kurczaka natrzyj glazurą, po czym włóż ją do niewielkiego naczynia żaroodpornego i polej resztą glazury.
  4. Piecz 15-20 min.
  5. Potnij pierś w plastry ok 1 cm.
  6. Podawaj na rukoli w towarzystwie np. przesmażonej marchewki.

Przepis pochodzi z książki: Avner Laskin „Miód. Ponad 75 smakowitych i zdrowych przepisów”


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print