niedziela, 18 grudnia 2011

Pierś z kurczaka w cytrusach z sałatką z marchwi

Szybki obiad, nie wymagający wielu składników, aromatyczny, sycący, zdrowy :) 



Pierś z kurczaka pieczona w cytrusach z sałatką z marchwi
4 porcje
  • 1 pierś z kurczaka
  • 4 łyżki miodu
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków
  • szczypta soli i pieprzu
  1. Pierś podziel na 4 porcje, natrzyj solą, pieprzem i przyprawą 5 smaków.
  2. Cytrynę podziel na 8 części. 7 przełóż do naczynia żaroodpornego, ostatnim kawałkiem skrop pierś.
  3. Natrzyj kurczaka miodem i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  4. Z pomarańczy zetrzyj skórkę i posyp nią kurczaka.
  5. Wytnij z pomarańczy miąższ i ułóż na kurczaku.
  6. Całe ząbki czosnku, obrane ze skórki poukładaj w naczyniu.
  7. Piecz ok 25 min. w temp 220 st.C.
  8. Pozostały w naczyniu sos zagotuj i zagęść niewielką ilością mąki.
  9. Kurczaka pokrój w plastry, ułóż na talerzu i polej sosem.
Sałatka z marchwi
4 porcje

Składniki na sałatkę:
  • ½ kg marchwi obranej i startej na tarce o grubych oczkach
  • 1 łyżka pietruszki posiekanej
  • 1 łyżka dymki, drobno posiekanej
  • ½ łyżki musztardy Dijon
  • 1½ łyżki miodu
  • ½ łyżki octu winnego
  • ½ szkl oliwy
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu białego
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  1. Wymieszaj w dużej salaterce marchewkę, dymkę i pietruszkę.
  2. W małej miseczce ubij razem musztardę, miód i ocet winny.
  3. Stale ubijając powoli dodawaj oliwę, sól i pieprz.
  4. Posyp pestkami słonecznika i od razu podawaj.

Przepis na sałatkę pochodzi z książki: Avner Laskin „Miód. Ponad 75 smakowitych i zdrowych przepisów”

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print