Szybki obiad, nie wymagający wielu składników, aromatyczny, sycący, zdrowy :)
Pierś z kurczaka pieczona w cytrusach z sałatką z marchwi
4 porcje
- 1 pierś z kurczaka
- 4 łyżki miodu
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- 4 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków
- szczypta soli i pieprzu
- Pierś podziel na 4 porcje, natrzyj solą, pieprzem i przyprawą 5 smaków.
- Cytrynę podziel na 8 części. 7 przełóż do naczynia żaroodpornego, ostatnim kawałkiem skrop pierś.
- Natrzyj kurczaka miodem i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Z pomarańczy zetrzyj skórkę i posyp nią kurczaka.
- Wytnij z pomarańczy miąższ i ułóż na kurczaku.
- Całe ząbki czosnku, obrane ze skórki poukładaj w naczyniu.
- Piecz ok 25 min. w temp 220 st.C.
- Pozostały w naczyniu sos zagotuj i zagęść niewielką ilością mąki.
- Kurczaka pokrój w plastry, ułóż na talerzu i polej sosem.
Sałatka z marchwi
4 porcje
Składniki na sałatkę:
- ½ kg marchwi obranej i startej na tarce o grubych oczkach
- 1 łyżka pietruszki posiekanej
- 1 łyżka dymki, drobno posiekanej
- ½ łyżki musztardy Dijon
- 1½ łyżki miodu
- ½ łyżki octu winnego
- ½ szkl oliwy
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu białego
- 2 łyżki pestek słonecznika
- Wymieszaj w dużej salaterce marchewkę, dymkę i pietruszkę.
- W małej miseczce ubij razem musztardę, miód i ocet winny.
- Stale ubijając powoli dodawaj oliwę, sól i pieprz.
- Posyp pestkami słonecznika i od razu podawaj.
Przepis na sałatkę pochodzi z książki: Avner Laskin „Miód. Ponad 75 smakowitych i zdrowych przepisów”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz